Необичайната Армения

Промени ме!

Програма

Вторник: Пристигане в Ереван. Трансфер до хотела.
Среща на летището. Трансфер до избрания хотел.

Нощувка в Ереван

Ден1 -Пристигане в Ереван

Сряда:  Туристическа обиколка в Ереван - Ечмиадзин (Хрипсиме, Гаяне, Катедралата отвн, Музей "Сарковищата на Ечмиадзин") - Звартноц - Ереван

Закуска в хотела. Обзорна обиколка на Ереван, древен (с 29 години по-стар от Рим) и същевременно модерен красив град с уникален колорит на фона на величествената библейска планина Арарат, искряща със заснежените си върхове. Екскурзията включва опознаване центъра на града и неговите забележителности:  сградата на Операта и Балета, площад «Република», Лебедово езеро, Каскада, Северно Авенщ и много други! Шофиране до Ечмиаджин (Вагаршапат)-древната столица на Армения. От 4 век до ден днешен този религиозен център е постоянна резиденция на главата на арменската църква-Католикос. Катедралата Ечмиадзин е центърът на Арменската апостолска църква. Основан е през 301г. от Григорий Просветителят. По-късно той е възстановен, завършен и понастоящем представлява комплекс, който включва катедралата, Духовната академия, Резиденцията на Католикос на всички арменци, Синода на Арменската църква и библиотека .Эчмиадзинский собор является центром армянской апостольской церкви. Музеят на катедралата, разположен зад олтара, съдържа: колекция от декоративно-приложно изкуство, свързано с литургията, предмети от злато, сребро, скъпоценни камъни, бижута, огромен сребърен съд за варене и легендарното „свето копие” . Посещение на храма на св. Гаяне (VII в. Сл. Н. Е.), дал живота си за разпространението на християнството в Армения. Намира се южно от Катедралата и е основан през 630 година от Католикос Езром. По-късно към западната фасада на храма е добавена галерия – място, където се погребват йерарсите на арменската църква, а мощите на св. Гаяне почиват в южната част. Преди входа на Ечмиадзин има величествен храм на мъченика св. Хрипсиме, чийто гроб е в криптата под олтара. Според легендата тя е била измъчвана и убита за разпространение на християнството в Армения. На мястото на нейната смърт през 7 век. Католикос Комитас издига храм. За това свидетелства надписът на западната стена на храма. Пътуване до едно от архитектурните чудеса на Армения, храма Звартноц (641-661 г. сл. Хр.) или храма на „Силите на бдение“, получил името си от думата „zvart“, което означава „радостно красив“ на арменски. В миналото това е било тристепенна структура, опираща се на масивни колони с изображения на орли, украсени с издълбани лози, нар, клони, умта и акапра. Останалите руини дават представа за рядката красота на този храм. Храмът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство (2000 г.). Връщане в Ереван.
Нощувка в Ереван

Ден 2 -Туристическа обиколка в Ереван

Закуска в хотела. Пътуване до долината Арарат до църквата Khor Virap. Оттук се разкрива уникална панорама към красивата библейска планина Арарат, искряща от снежнобели върхове. Дълбоко под църквата е свещено място: тук в тъмница в плен Григорий Просветителят прекарва 13 години по заповед на цар Трдат за разпространението на християнството в Армения. След освобождаването му през 301 г. Григорий Просветителят освещава арменския народ и християнството е прието в Армения като държавна религия. На мястото на затвора на Григорий Просветителят е построена църквата Хор Вирап, която се превръща в свято място за целия християнски свят, а Григорий Просветителят е издигнат в светец и се смята за основател на Арменската апостолическа църква. Входът за подземието е запазен в църквата, така че има възможност да слезете по стълбите и да огледате мястото на затвора. Посещение на манастирския комплекс Нораванк (XIII-XV век), който е изключителен паметник на средновековната архитектура и голям религиозен и културен център. Разположен сред старомодните отвесни червени скали на перваза на криволичещ пролом, той е изключително зрелище в своята красота. Храмът е украсен с изображения на Божията майка и Детето, Бог Отец, разпятието на Христос, както и голям брой ажурни хачкари. Близката църква Сурб Аствацацин (Богородица) е изключителен художествен паметник с мемориално значение. Първият етаж е служил за погребален свод, вторият като паметна църква. Особено красива е западната фасада на сградата, украсена с конзолни стълби, водещи към втория етаж. Ще посетим манастира Татев - един от най-уникалните и красиви манастири в Армения. Разположен е на ръба на дълбоко дефиле и е заобиколен от мощни укрепления. Ансамбълът Татев е в хармония с околния планински пейзаж. В миналото Татев е бил не само религиозен, но и политически център на княжество Сюник. Ще спрем по пътя, за да видите „Дяволския мост“. На връщане ще вземем лифта «Крилата на Татев».

Връщане в Ереван. Нощувка в Ереван

Ден 3 - Ереван - Хор Вирап - Нораванк - Татев

Закуска в хотела. Отправяме се  на север от Армения до манастирите Haghpat и Sanahin, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство (1996). Посещение на действащия манастир Haghpat, разположен на малко плато, заобиколено от клисури. През X-XIII век. Той е бил един от духовните и културни центрове на Армения. Следва посещение на пещерно-крепостния комплекс Зарни-Парни. Комплексът е разположен в живописно дефиле близо до село Хагпат. Следва пътуване до крепостта Ахтала - една от най-величествените крепости на територията на Армения. Зад високите и мощни стени на сградата има манастирски комплекс с три църкви, камбанария и други сгради. Казват, че манастирът дълго време пазил Светия кръст, с който бил кръстен Исус Христос. Следва пътуване до Санахин - манастирски комплекс, състоящ се от църквата Сурб Аствацацин (Света Богородица), църквата Аменапркич, параклиса "Свети Григор" (X век), сградата на академията (XI век), хранилището на книги (XI век), галерията сграда (X век), преддверие (XII век) и камбанария (XIII век). Всички тези структури са групирани около най-старата сграда - църквата "Света Богородица". Сградата е направена от базалт и представлява кръстокуполна църква с четири пътеки от всички страни. Академията е била исторически известна като Академията на Григор Магистрос Пахлавуни.

Връщане в Ереван. Нощувка в Ереван.

Ден 4 - Ереван - Ахпат - Пещерно-крепостен комплекс Зарни-Парни - Ахтала - Санахин

Закуска в хотела. Посещение на високопланинското езеро Севан - едно от чудесата на Армения. Това ослепително синьо езеро се намира високо в планината. Студено и величествено, в него се крие необяснима красота. Не без основание много художници избират Севан за обект на своето изкуство.

Посещение на манастира Севанаванк. Посещение на планинския курорт Дилижан. Разположен е високо в планините (1200-1500м), покрити с девствени борови гори. Ще разгледаме манастирския комплекс Агарцин (XIII век). Агарцин е най-уединеният и откъснат от външния свят манастир, включително група манастирски сгради, тясно съседни една на друга. Манастирът, който внезапно се появява сред гъсти дървета, създава приказно впечатление за изгубен свят. По-нататъшно посещение на средновековния манастир Гошаванк (XIII век). Манастирът е построен на мястото на древния манастир Гетик, разрушен от земетресение. Доказалият се учен и писател на средновековна Армения Мхитар Гош участва в строителството, на когото манастирът е кръстен. Ансамбълът на манастирските сгради включва църквата "Св. Аствацацин" (Богородица от 1196 г.), църквата "Св. Григор" (1231 г.), църквата "Св. Григор Просветителят" (1241 г.), книгохранилище с камбанария ( 1291), училищна сграда, параклис и галерия (XIII век).

Връщане в Ереван. Нощувка в Ереван.

Ден 5 - Ереван - Озеро Севан (Севанаванк) - Дилижан (Гошаванк, Агарцин)

Неделя: Ереван - Гюмри (Музей на градския живот, Черната крепост, разходка по старите улици) - Харичаванк - Ереван.

Закуска в хотела. Посещение на  Гюмри - вторият по големина град в Армения, разположен на 130 км от Ереван в района на Ширак.

Гюмри е град, който благочестиво почита народните традиции и се отличава със своето топло гостоприемство. Разходка из историческия квартал Кумайри, който е едно от малкото места в Армения със запазена автентична арменска градска архитектура. Районът има над хиляда сгради от 18 и 19 век. Посещение на Музея на градския живот, Черната крепост и разходка по старите улици на града. Връщане в Ереван. На връщане ще посетим манастира Харичаванк, разположен в подножието на западния склон на планината Арагац.
Нощувка в Ереван.

Ден 6 - Ереван - Гюмри - Харичаванк

Понеделник: Ереван - Амберд - Арагац (езерото Кари) - Алея на писмата - Сагмосаванк - майсторски клас на арменски сладки в истинска селска градина - Ереван

Закуска в хотела. Посещение на замъка Амберд - прекрасен паметник на средновековната архитектура (XI - XIII век). Нейната страхотна маса се издига над дефилето. Отвън замъкът е заобиколен от мощна крепостна стена с кули. Всичко тук е с отбранителни цели. Архитектурата е проста и строга. Амбeрд разполагал два резервоара и собствено водоснабдяване. Този замък е бил наследствено владение на принцовете Пахлавуни. На територията на крепостта се намира църквата Амберд, построена през 1026 г. Следва посещение на местна селска къща и участие в интерактивна демонстрация за приготвянето на традиционни арменски празнични ястия. Посещение на алпийското езеро Кари, разположено в кратер между четирите остри върха на планината Арагац на височина 3207 м над морското равнище. Планината Арагац е най-високият връх (4090 м.) От Арменската планина на територията на Армения. Красивият пейзаж на подножието и планинските пояси привличат туристи и алпийски алпинисти. През лятото склоновете са покрити със зелен цветен килим. Долините с цветя се отварят пред вас, толкова живописни, че цветовете им сякаш са границата на яркостта. Тук можете да намерите лавандула и балсам, градински чай и алпийска лайка, звънец, див копър и други алпийски билки. Масивът Арагац е неизчерпаем резервоар и източник на вода за Армения. Пътуване до парка Азбука, който е малка равнина, където са представени всички букви на арменската азбука, издълбани от туф, всяка от които колкото човешки ръст. Буквите се различават една от друга по декорация. Естествено разпръснати в самолет сред вулканични камъни, те сякаш израстват от далечното минало. Посещение на  манастира Сагмосаванк, разположен на ръба на скалиста скала на живописното ждрело на река Касах. Сагмосаванк датира от 1215 г., когато по заповед на княз Ваче Вачутян тук е издигнат храмът Сурб Сион. Посещение на местна селска къща и участие в интерактивна демонстрация за приготвянето на традиционни арменски сладкиши.

Връщане в Ереван. Нощувка в Ереван.

Ден 7 - Ереван - Амберд - Арагац - Сагмосаванк

Закуска в хотела. Свободен ден в Ереван.

Ден 8 - Вторник: Свободен ден в Ереван

Закуска в хотела. Освобождаване на стаята до 12:00 часа. Трансфер до летището 2,5 часа преди заминаване.

Ден 9 - Сряда: Трансфер до летището и отпътуване

Предимства на програмата

 • Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”
 • Програма без аналог в България
 • Специално подбрани хотели проверени на място
 • Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута
 • Удобно годишно време за посещение на страните от Централна Азия
 • Опитен водач на групата със седем тура по маршрута, запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.
 • Закуски;
 • Настаняване в хотел (8 нощувки);
 • Всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;
 • Професионален рускоговорящ гид;
 • Всички междуградски трансфери с автобус;
 • Местен гид с опит с български групи;
 • Билет за лифта "Крила на Татев" (двупосочно пътуване);
 • Майсторски клас по готвене на арменски сладкиши
 • Доплащане за единична стая
 • Лични разходи
 • Бакшиши

Важна информация

Изисквания за влизане в Армения:
При влизане на територията на Република Армения през въздушни и сухопътни граници пътниците ще бъдат помолени да предоставят сертификат за тест на COVID-19 PCR с отрицателни резултати, взети през предходните 72 часа, или Сертификат за ваксинация (напълно завършен ваксинационен цикъл).

Валиден международен паспорт – 6 месеца от датата на излизане от държавата

 • Минимален брой туристи: 1
 • Начин на плащане: 100% при записване.
 • При запитване Космос Травел ЕООД предлага полети от Варна/София до Армения и обратно.

Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.65 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи
на корекция.

 • ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т.14 от
  Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни
  причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 • Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗАД Армеец“ с адрес – гр.София, ул. „Стафан Караджа“ 2. Застрахователна полица номер 18 268 1315 0000672073
 • Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

Capital Hotel 3*econom или подобен

DBL – Двойно настаняване (мин. 2 човека)

470

SGL – Единично настаняване

645

Трети човек в DBL

410

Ani Central Inn 3* или подобен

DBL – Двойно настаняване (мин. 2 човека)

540

SGL – Единично настаняване

725

Трети човек в DBL

480

Ani Plaza 4* или подобен

DBL – Двойно настаняване (мин. 2 човека)

605

SGL – Единично настаняване

820

Трети човек в DBL

525

*цените са в щатски долари