• Overview
 • Trip Outline
 • Booking

Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято днешна съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран – “страната на Ариите”, която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. Мистиката на източното езичество, смесило се с арийските племена дошли от Сибир, Зороастризмът, култът към Митра и шиитският ислям, спират ежедневния поток от мисли в една точка и ни провокират да задаваме неортодоксални  въпроси. Отговорите  ще Ви изненадат. Елате с нас в древна Персия.

Няма намерена информация

Етапи на пътуването

Ден 1

София-Шираз

Тръгваме от София за Шираз с Турски авиолинии.Очаквайте повече информация за полетите

Ден 2

Шираз

Пристигаме в Шираз рано сутринта в 02:05ч. След уреждане на визови формалности ни посреща гид от фирмата партньор. Трансфер до хотела и време за почивка. След закуска следва тур на града.

Градът е бил дори столица на страната и заема важно място в културната и история. Тук са гробниците на поетите Хафес и Саади. Посещаваме Eram garden, Nasir-ol-molk Mosque, Hafez mausoleum, Vakil complex и прекрасно декорирания с огледала Aliebnhamzeh - мавзолей на един от 12-те велики имами в шиитския ислям. Нощувка в Шираз. Karim Khan 4* или подобен.

Ден 3

Шираз – Персеполис – Некрополис - Пасаргад – ZeinAldin Caravansaray в средата на пустинята

След закуска потегляме към Персеполис /на 40 км./ - церемониалната столица на Ахаменитите от 550г. до нашата ера. След това минаваме през Некрополис – мястото където са погребани ритуално четирима персийски царе. Пристигаме в Пасаргад – първата столица на Древна Персия, където разглеждаме гробницата на Кир Велики. След пътуване през почти лунен пейзаж, пресичаме пустинята Lut и достигаме ZeinAldin Caravansaray, място, спиращо дъха в средата на пустинята. Миг след като влезете в него, усещате историята с всички сетива. Собствениците са свършили прекрасна работа, запазвайки духа, който е витаел по пътя на коприната. Помещението за вечеря е в стил приказките от Хиляда и една нощ. Навсякъде има килими и различни произведения на древните майстори. Тук ще спите почти на земята, както са правили древните пътници по това жизненоважно трасе между Изтока и Запада. По желание може да ви бъде осигурен и телескоп, за да наблюдавате звездното небе, което в центъра на пустинята е като приказка. Нощувка - ZeinAldin Caravansaray.

Ден 4

ZeinAldin Caravansaray - Язд

След закуска се отправяме към Язд и разглеждаме прочутите кули на мълчанието. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта от лешоядите. Именно такова място е Кулата на мълчанието. Традицията е спазвана до средата на миналия век, когато Мохамад Реза Пахлави я забранява. След това се отправяме към местността Чак Чак. Това е световният център на всички поклонници на Зороастризма. Те се събират там веднъж годишно на 31 юли и съпреживяват своята древна религия. Церемонията много прилича на дъновистката такава, провеждана ежегодно на Рилските езера. Явна е приликата и приемствеността между двете. Ще имате свободно време за да се слеете с вечността, бидейки на това свято място.

Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен

Ден 5

Язд

Язд е много древен град. Дори Марко Поло е отбелязал чудесата които е открил там. Той е като музей на открито. Ще посетим храмa на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят. Според тях огънят е необходимият агент на живота. Продължаваме с пешеходна разходка в стария град. Ще минем през историческия площад и Музея на водата, ще си купим от прочутите местни сладки. Като завършек ще видим и мистичните физически упражнения, наречени Зурхане. Те са били забранени от арабите, за да не могат местните персийци да бъдат в добра физическа форма. /Тази вечер за групата има организирана изненада. Ще бъде разкрита малко преди да пристигнем там/. Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен

Ден 6

Язд-Исфахан

Сутринта след закуска се отправяме към Исфахан – перлата на ислямската архитектура и изкуства и още една стара столица. Пристигаме и веднага се отправяме към втория по големина площад в света Imam square. Той е неповторимо архитектурно чудо от 17 век. Името му на фарси означава "модел на света". Взорът му е отправен по скоро към небето, отколкото към простосмъртните, които вървят по него. Следва посещение на джамията Sheikh Lotfollah, съдържаща някои от най-добрите мозайки от 17 век. Накрая ще завършим с пазара, където ще получим обяснение как древните майстори са творили килими и миниатюри. Нощувка в Исфахан. Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

Ден 7

Исфахан

Днес ще посетим Арменския квартал и Катедралата Ванк, в двора на която се намира един от малкото в света музеи на Арменския геноцид. Перлата в този квартал е новооткрития музей на музикалните инструменти. Неповторимо преживяване на древността чрез музика. Кратък концерт в музея. Следва Петъчната джамия с нейното уникално разположение и двореца Chehel Sotoun, известен като двореца с четиридесетте колони и прекрасната си стенна живопис.Посещаваме и работилница, в която се изработват и продават прочутите местни миниатюри, рисувани върху камилска кост. В друга зала ни разказват и показват различни видове персийски килими. Завършваме деня с красивите мостове над река Заянде. Нощувка в Исфахан. Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

Ден 8

Исфахан-Техеран

След закуска тръгваме към Техеран. Отбиваме се по път в Абиане – древно селище, сгушено високо в полите на планината. Там се пазят ревниво древни зороастрийски традиции. Следва кратка спирка в Кашан и обяд.Там ще посетим дом на богат велможа. Вечерта пристигаме в Техеран. Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

Ден 9

Техеран

След закуска посещаваме Националния исторически музей. Ще посетим музея на бижутата и скъпоценните камъни, намиращ се в трезора на Националната банка. След това ще разгледаме музея на керамиката и стъклото. Свободно време, за да се загубите в 13-милионния Техеран.

Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

Ден 10

Техеран

След закуска ще посетим двореца Ниаваран. Следва посещение на кулата Милад и паметникът Азади /името означава „свобода“/. Ще посетим и дворецът на иранските царе/шахове/ Голестан. Накрая завършваме деня с централния пазар – най-големия в тази част на Средния Изток.

Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

Ден 11

Техеран - София

Свободно време преди обяд. Следва трансфер до Tehran International airport за полет обратно към България с Турски Авиолинии.

Край на програмата.

 • Pricing Name
  Начало
  Край
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Pricing Name от
  Начало сряда 22/09/2021
  Край сряда 22/09/2021
  1 - 15 Свободни места
   
  Available Seats: 15

  Възрастни ( 1 - 15 Свободни места ) 2,299.00 EUR 2,099.00 EUR /Пътник

  - +