• Описание
 • Програма по Дни
 • Пътешествието включва
 • В пътуването НЕ се включват
 • Резервация
 • Условия на Пътуването

Недокоснатите от човека места, пощадени от нестройната мисловност на западния манталитет, са последното убежище на природната хармония. Казват, че наблюдателят променя обекта на своето наблюдение. Ние вярваме, че има и обратен ефект. Обектът облагородява наблюдаващия го по несравним и деликатен начин, приближавайки го до изначалната му природа. Усложняването е приемливо само когато чрез него се постига простота. Там искаме да ви заведем. Там, където времето не е житейска, а вселенска категория.

Няма намерена информация

-

Ден 1

-

Среща на летище София в 10.00ч. и полет за Москва в 12.25 ч. Кацане на летище Шереметьево в 15.35. Следва полет за Иркутск в 21.20 ч.

Ден 2

Иркутск-Олхон

Посрещане в Иркутск от фирмата партньор сутринта в 08.00 часа. След закуска в града, се отправяме към центъра на езеро Байкал - към о. Олхон, на параход „Комета“ /4 часа в път/. Пристигаме към обяд и се настаняваме в хотела /отделни двуместни дървени къщички/. След кратка почивка и обяд следва разходка до визитната картичка на Байкал – нос Бурхан и скала Шаманка. При тринадесетте ритуални стълба гидът ще ни разкаже за бурятските шамански традиции, и как почитат местните своите духовни култове. Следва връщане в хотела за почивка. Вечерта продължава с вечеря около огъня. Нощувка.

Ден 3

Олхон

След закуска в хотела, ни очаква дълга екскурзия/10-17 ч./ с местната машина УАЗ до най-северния нос на о. Олхон – Хобой. Хобой е не само красив скален нос, от която се открива уникална панорама към целия бряг на Байкал – в хубаво време може да се видят очертанията на п-в Свети нос на източната страна на езерото, но Хобой е и особено място, където се чувства небивал прилив на енергия, бурятите го считат за място, където обитава „Силата“ и там се извършват шамански обреди.По пътя към Хобой ще спрем при местността Песчанное на нос Трите братя, откъдето се открива красива гледка. Обядът се състои от прочутата сварена на огън рибена супа и чай.
Вечерта следва екскурзия в бурятско село, където ни очакват разкази, национални песни и танци, както и дегустация на т. нар. „бяла храна“, която за бурятите е свещена и се поднася на най-скъпите гости и близки.
Вечеря. Нощувка в дървени къщички.

Ден 4

Круиз по Малое Море

След закуска се отправяме на два скоростни катера за круиз из островите на Малое море /11-16 ч./. Спираме за екскурзия на остров Огой - разглеждане на будистка Ступа на просветлението и разходка по високите части на острова. Ще отправим нашите желания, обикаляйки ступата. О. Огой се счита за един от най-красивите острови на Байкал, ще го оценим, любувайки се на южната му част, чиито очертания, някои смятат, наподобяват дракон. Движейки се с катерите, ще доближим плажа, където ще обядваме на открито.
Връщаме се в комплекса за кратък отдих.
Вечерта ще посетим съседното село Ханхой, където в дървена юрта ще срещнем и поговорим с бурятски шаман.
Връщане в комплекса, вечеря и нощувка.

Ден 5

Олхон - Иркутск

Ден 5

Олхон - Иркутск

След ранна закуска отпътуваме за Иркутск. Ще направим панорамен преход на УАЗ /40 мин/. С ферибот ще минем през пролива Ольхонские ворота /20 мин/, а после ще се прехвърлим на микробуси. /3,5 ч. път/. Обядът ще е в етно-парк „Золотая орда“. Тук за нас ще приготвят блюда от бурятската кухня, а ако желаете можете да се снимате в национални бурятски костюми. При пристигане в Иркутск ще се настаним в х-л Маруся /стандартни стаи/ или подобен. След това се отправяме на пешеходна разходка из центъра на Иркутск /3-4 ч./, ще посетим Краеведическия музей, ще се разходим по главната улица, където са разположени множество сувенирни магазини, ще се полюбуваме на старинни домове в стил Сибирски барок. По желание можете да посетите Централния пазар на Иркутск. Вечеря и нощувка.

Ден 6

Иркутск-Улан Батор

Закуска. Полет до Улан Батор. Пристиганe и настаняване в х-л Баянгол или подобен в централната част на монголската столица. Кратък отдих. След това потегляме към Манастира Гандан – главният будистки храмов комплекс на тази страна. Най-голямата забележителност в него е 24 метрова позлатена статуя на Буда. С интерес ще изслушаме разказа на гида за Гелуг, така наречената Жълта религия – местна школа на Тибетския будизъм. Ще наблюдаваме вярващите и монасите, ще погледнем в храмовете, където се провежда утринна служба. След това ще посетим централния площад с мемориала на Чингиз Хан, построен през 2008г. по повод 800 години от основаването на Монголската империя. Следва посещение на Историческия музей където са изложени в артефакти 2000 годишната история на тези земи. След обяд ще посетим двореца на последния монголски хан, с колекция от лични вещи. В края на деня ще се изкачим на хълма Зайсан, откъдето градът се вижда като на длан. Вечеря в ресторант с монголска кухня. Нощувка.

Ден 7

Улан Батор - Терележ

След закуска потегляме към националния парк Терелж /1 час/ - уникален по рода си със своите запазени природни красоти. На територията му няма населени места, а само няколко номадски семейства в селцето Терелж. Паркът е известен и с многото естествени скали с екзотични форми - заек, спящ динозавър, четящ човек, а символът на парка е гранитна скала с форма на костенурка. Ще посетим и малък храм. По желание може да бъде организирано и яздене на кон. В края на деня следва вечеря с номадска храна и нощувка в юрта. Юртите са двуместни, като санитарните възли са извън тях, като в къмпинг. Не може да си посетил Монголия и да не си усетил тръпката от нощувка в юрта.

Ден 8

Парк Хустай

След закуска се отправяме към националния Хустай, където са възродени популациите на дивите коне. Ще видим Пржевалски коне в естествената им среда, този вид е бил на изчезване през 60-те години на 20 век. За щастие те са били запазени от унищожение през миналия век. Но първо ще посетим номадския лагер и ще се запознаем с живота на номадските монголи и техния непретенциозен начин на живот. За вечеря ще ви приготвят традиционен деликатес - агнешко или козе месо, приготвено на горещи камъни. Нощувка в юрта при същите условия.

Ден 9

Улан Батор

Сутринта тръгваме за Улан Батор. Трансфер до хотела /Баянгол или подобен/ и настаняване. Обяд в китайски ресторант. Китайската кухня на Улан Батор е известна със своя вкус, отчасти защото месото на Монголия е едно от най-екологично чистите в света, благодарение на традиционното отглеждане на добитък. След това ще посетим музея на пъзелите. В този уникален по рода си музей има около 10 000 пъзела, повечето от които са създадени от основателя на музея З. Тюмен-Улзий. Необичайният талант и несравнимата фантазия на този човек е изключителен феномен.
След обяд в 16.00 часа ще се насладим на местно фолклорно шоу с уникални изпълнения на гърлово пеене и танци Масок. Денят ще завърши с прощална вечеря в монголски ресторант. Нощувка

Ден 10

Улан Батор - Улан Уде

След закуска имаме половин ден за разходка из града. В 15:50 отпътуваме с влак към Улан Уде.

Ден 11

Улан Уде

Пристигаме в Улан Уде рано стутринта. След закуска се отправяме да разгледаме града, което започваме с Етнографския музей. Бурятия е много различна съветска република. Освен всичко друго, по-голямата част от местното население изповядва будизъм. Обяд. Следва посещение на най-красивия будистки манастир – Ринпоче Багша. От него градът се вижда като на длан. Връщане в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 12

Улан Уде

След закуска се отправяме към Иволгинския манастир /45 мин./ – главния храмов комплекс на будистите в Бурятия. Участие в утринната служба. Разходка из манастира. Среща с лами, астролози и тибетолози. Ще видим и тялото на Нетленния и Драгоценен Лама Итигелов. През 1927 г, на 75-годишнината си, върховният лама на Бурятия се оттеглил от високия си духовен пост и станал обикновен монах. Тогава аскетът започнал да се готви за напускането на този свят – спазвал специален хранителен режим, вземал определени билки. Накрая той заел поза за медитация и поискал да го положат в сандък под земята. Оставил и подробни указания какво да правят след това с тялото, намиращо се в транс. Дал заръка да го извадят от земята след 50 години и той обещал да се върне в тялото си. След 75 години, през 2002г., тялото му е извадено от земята и като по чудо, не само не е разложено, но и жизнените му функции са запазени. Дори сърцето му бие в забавен режим. Съдбата на този човек е доказателство, че духът е по-силен от материята. Мястото е свещенно за местните будисти и повод за поклнонение на вярващи от цял свят.
Следва преход до село Тарбагатай /1 час/ - центъра на староверците в забайкалието. По път ще спрем в планината Омулева /наричана по народному „Спящия лъв“/. Кратка разходка в планината.
Следва посещение в музея на староверците или старообрядци. Самите старообрядци казват, че именно тяхната вяра е православна, а църквата наричат нововерци или никониани. Основните „крила“ на старообрядчеството са три: признаващи необходимостта от изграждането и съществуването на духовенство (или т.нар. свещеническо крило); отричащи необходимостта от посредници между човек и Бог и единоверците. В старообрядчеството има няколко десетки учения и още повече течения. Върху кръста на староверците не стои изображението на Христос, тъй като той символизира човешката Голгота и способността за подвиг в името на вярата. Кръстът с изображението на Христос се смята за икона и не бива да се носи. При староверците църковното шествие се извършва по посока на слънцето. То символизира Христос (даващ живот и светлина). По време на реформите, законът да се извършва църковното шествие срещу слънцето бил възприет от тях като еретически. За тях лошото изпълнение на работата е грях. Трябва да се признае, че това влияе благоприятно върху материалното им положение. Староверците приемат необходимостта от изграждането и съществуването на духовенство и признават свещеническите санове на новата църква за действащи. Свещеник, преминал към тях, си съхранявал сана.
Обяд с блюда от старообрядческата кухня. Анимационна програма с песни и танци, закачливи игри и обреди.
Следва посещение на местността Хайласын и Меркитската крепост – уникален комплекс от природни творения, които местното племе меркити са ползвали за отбранително съоражение, както и местността Тайхал. Тук племето се отбранявало от похожденията на Чингиз Хан. Разходка по пътека в гората Шара-Тебсег. Връщане в Улан Уде. От там потегляме с нощен влак към Иркутск. Вечеря и нощувка във влака.

Ден 13

Иркутск - Музеят “Тальцы” и КБЖД

Ден 14

Иркутск

Закуска в хотела. Преди обяда ще направим обиколка на Иркутск, ще посетим Спаската църквата – най-старата църква в града, Вечния огън, необичайната катедрала Богоявление, ще послушаме камбанния звън. Ще отидем на гости в иркутски дом в стария център на града и домакинята ще ни разкажае за местните домове, за семейството си и ще ни почерпи с чай.
Ако времето позволява, ще отидем до ледоразбивача „Ангара“, който в началото на 20 в. превозвал хора и товари през Байкал.
След обяд – свободно време за разходка и покупка на сувенири.

Ден 15

Край на Програмата

Рано сутринта се чекираме за Москва. Пристигане в София в 11.30

 1. Самолетни билети с платени летищни такси София – Москва – Иркутск, Иркутск – Улан Батор и Иркутск – Москва – София.
 2. Билети за влак /спален вагон по 4-рима/ Улан Батор-Улан Уде и Улан Уде - Иркутск
 3. 9 нощувки и закуски в 3 и 4 звездни хотели, 2 нощувки в юрти двуместни със санитарен възел навън /като в къмпинг/, 2 нощувки във влак.
 4. Пълно изхранване обяди и вечери /с изключение на едната вечер във влака между Улан Батор и Улан Уде и последния ден в Москва/.
 5. Всички трансфери с УАЗ, автобус и влак.
 6. 2 кратки круиза
 7. Входни такси за всички забележителности в програмата.
 8. Опитен български водач.
 1. Визи за Руска федерация и Монголия – към момента 70 щатски долара за Монголия и 140 лева за двукратна руска виза. Космос Травел оказва пълно съдействие за издаването на визите.
 2. Необходими документи за издаване на визите: Валиден паспорт 6 месеца след връщането, 2 снимки паспортен формат 3,5*4,5 см., попълнена анкета. Паспортът трябва да има поне 3 свободни страници за поставянето на визите,
 3. Бакшиши за местните гидове и шофьори – около 30 долара /заплащат се само при добро обслужване на място/.
Please wait...

• Уникален тур с детайли за ценители и без аналог;
• Втори тур по този маршрут;
• Богата екскурзионна програма включена в цената и покриваща всичко най-интересно по маршрута. Разходки в катери по Байкал;
• Удобно годишно време;
• Опитен водач на групата,  запознат с местните вярвания, обичаи и традиции.

• Минимален брой туристи: 15
• Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването.
• Записването за екскурзията става след сключване на договор и внасяне на депозит в размер на 2000 лева;
• Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;

- от датата на сключване на договора до 120 дни преди датата на тръгване: без неустойка.
- от 119 до 90 дни преди датата на тръгване: неустойката е в размер на депозита;
-от 90 до 60 дни преди датата на тръгване: 50% от стойността на пакета
- от 59 до датата на пътуването: 100% от пакетната цена

**ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“, съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗД Евроинс“ АД с адрес - гр.София, бул. „ Христофор Колумб“ 43.
Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.