• Описание
 • Програма по Дни
 • Обща информация за Сокотра
 • Специфична информация
 • Пътешествието включва
 • В пътуването НЕ се включват
 • Резервация
 • Условия на пътуванията

Не всички ще стигнат до Рая. Затова на земята съществува Сокотра

Има острови, за които се носят легенди и чието посещение всява респект във всеки пътешественик. На границата между Арабско море и Индийския океан е разположен този рай за търсача на нови предизвикателства. Името му на санскрит говори достатъчно – островът на блаженството. Да, това е Сокотра. Административно той е под юрисдикцията на Йемен, но иначе е неотменна част от световното природно наследство. Една трета от всички растителни видове на острова са ендемични, тоест не съществуват никъде другаде. Разходката из него е като връщане милиони години назад в развитието на нашата планета. Достъпът е все още труден и това разбира всеки тръгнал натам. Ние сме преминали всички препятствия и Ви каним да дойдете с нас на 5 февруари, на пътешествие, което ще остане завинаги в съзнанието ви. Сокотра ви очаква с нетърпение

Няма намерена информация

-

Ден 1-3

Дата : 25/10/2022

Изтокът-Домът на Гигантските дюни

Тук изгревът Ви зарежда с духовна красота, обединяваща всички елементи на живота. Ще усетите изключителната сила на природата, вдъхваща Ви живителна енергия и заряд.Ще видите:
- бели дюни с височина до 400 метра, които водят до древни пещери скрити в скалисти формации.
- пълната гама на цвета синьо-от наситено морско до брилянтен тюркоаз.
- танцуващи раци по белите пясъци
- един от най-впечатляващите в света естествени басейни
- сюрреалистична флора-главно действащо лице на острова-Пустинна роза, Франкинсенс (тамян), Дърво Краставица, Драконово дърво.

Ден 1

Пристигане на острова с полет от Абу Даби преди обяд. Трансфер до бунгала тип шалет в източната част, недалеко от Хадибу. Настаняване. Ще имате възможност за катерене и плуване във Вади Калисан. Обяд на скалата Матиаф с панорамен изглед. По-късно вечеря и нощувка в бунгалата.

Ден 2

Рано сутринта се отправяме към природната защитена местност Хомхил. Тя е дом на много ендемични растения, като Драконово кърваво дърво, Тамяново дърво, Бутилково дърво, с невероятни природни пейзажи. Ще се разходим по много пътеки, една от които ще ни отведе към разнообразни гледки-естествен плувен басейн и селищата в равнинната част. Ще имаме възможност да поплуваме и да се насладим на спиращ дъха панорамен изглед към Арабско Море.
Следобяд ще се спуснем от платото Хомхил до североизточния бряг на острова през Wadi Shefa (един час пеша), където ще ни посрещнат джиповете. След това ще се отправим към плажа Архер. Ще имаме време да се отпуснем, да поплуваме или да се изкачим на някои от масивните гигантски пясъчни дюни. Настаняваме се в къмпинговата база на палатки. Вечеря и нощувка.

Ден 3

Закуска в Архер,след което по желание поемаме към пещерата Хок -там ще се изкачваме час и половина, докато стигнем входа на пещерата. След като я разгледаме, ще тръгнем обратно за още час и половина. Хок е най-голямата пещера на острова и е дълбока 3,2 км. Тя пази богататата история на Сокотра и крие археологически находки като парчета керамика, картини и дървени плочи с надпис на арамейски език, датиращ от 258 г. сл. Хр. Пещерата предлага невероятна красота и разнообразие от кристални конфигурации от сталагмити, сталактити и калцитни подове.
Алтернативна дестинация ще бъде Рас Ерисел, който се намира в източния край на островаи е пресечна точка на Арабско море и Индийския океан.Много кораби са потънали тук.
Групата ще се събере за обяд в селището Хок.
Следобед ще имаме възможност за шнорхелинг или дайвинг в морска защитена зона Дихамри. Тя е дом на един от най-богатите коралови рифове с морски обитатели на острова. Дихамри е благословена с наличието на повече от 200 цветни вида риби, обитаващи 5 коралови рифа.
Следва първо посещение на центъра на града с разнообразни местни дюкяни и магазинчета за сувенири и лакомства.Завръщаме се в бунгалата. Вечеря и нощувка.

Ден 4-5

Централно Плато и Югът-Скритите Уади и Индийския океан

Южната част на острова ще Ви разкрие различната Сокотра.Тук природата се променя драматично. Белите пустинни дюни контрастират с наситеното синьо на Индийския океан. Тук можете да запечатате в снимка невероятни пейзажи и почти да докоснете звездите.
Ще се почувствате, сякаш сте на Луната наблюдавайки невероятните Уади-Wadi Kalysan.
Ще видите открити към морската шир пещери , оранжеви почвени образования и безкрайни бели пясъчни дюни, докосващи вълните на Океана.
Тишината и спокойствието са основна характеристика на това място.

Ден 4

Закуска в бунгалата.Тръгваме към защитената морска зона Рош, за да разгледаме едно от най-добрите места за гмуркане на Сокотра. Рош е дом на десетки видове морски риби и е един от най-богатите коралови рифове на архипелага.Днес ще стигнем до платото Диксам (около 700 м надморска височина) и гледката към Шебахон. Тази област е характерна с някои от ендемичните растения и птици на острова, например Драконовото кърваво дърво и рядката местна овесарка. Гледката към каньона Даерху се помни цял живот! След това се отправяме към каньона за обяд, спокойна разходка и плуване в сладководни басейни.
Късният следобед ще посетим към защитената територия Фирмхин, за да разгледаме най-голямата гора от Драконови кървави дървета.
Ще решим къде да къмпингуваме-при Драконовите дървета или на юг във
прекрасните бели дюни.Вечеря и нощувка.

Ден 5

След ранна закуска ще се отправим към южния бряг на острова през интересния и прекрасен каньон Дефарху. По пътя ще видим традиционни села, естествени плувни басейни и необичайните Тамянови дървета. Ще посетим село Хайф и Захак, където ще видим масивните пясъчни дюни, избутани към планината от сезонните ветрове. След това ще се отправим за отмора към луксозния плаж Омак, където ще обядваме.
Следобед ще посетим Дехам-малко градче в защитената зона от Юнеско. Тук ще видим Мангрови дървета.
По-късно ще се завърнем в бунгалата, където следва вечеря и нощувка.

Ден 6-8

Западът-Тюркоазения Рай

Западът просто ще Ви възхити! Тук се намира Калансия – второто по големина селище в Сокотра. Ще посетите лагуната Детва,живописните полета от Алое Вера, Тамянови дървета, Бутилкови дървета. Ще плавате с дървена лодка до плажа Шуаб-един от най-богатите на морска фауна и флора на острова. Ще бъдете удивени от кристалната тюркоазена вода и танца на стотиците делфини.

Ден 6

След Закуска в бунгалата,потегляме към лагуната Детва,като по пътя ще посетим рибарското селище Калансия, известно със своя чар , живописни криволичещи улички и традиционни къщурки. Пристигаме по-късно в Детва- морска защитена зона и единствената влажна зона по Рамсарската конвенция в Йемен. Тя е известна с вълшебния пейзаж и разкошен пясъчен плаж с тюркоазена вода.Ще имаме възможност да се насладим на уникалната компания на Пещерния човек и да обядваме с него-незабравимо преживяване,което препоръчваме горещо.Следобед ще поплуваме , плажуваме и ще се насладим на залеза , вечеряйки в къмпинга на Детва. Нощувка.

Ден 7

След ранна закуска ще се отправим към плажа Шуааб с лодка. По пътя, ако имаме късмет ще видим Spinner Dolphins и други земноводни видове, например костенурки, морски птици, както и красиви скали, планински пейзажи граничщи с морето. Веднъж пристигнали в Шуааб, не се колебайте да плувате, да се отпуснете и да се насладите на това девствено място, както и да разгледате зоната с мангрови гори.Ще обядваме отново в къмпинга на Детва.Следобед ще посетим центъра на столицата Хадибу.Вечеря и нощувка в бунгалата.

Ден 8

Дата : 01/11/2022

След закуска , ще бъдем трансферирани на летището, за да отлетим обратно за Абу Даби.

Сокотра

е остров в Арабско море, в северозападната част на Индийския океан. Част е от архипелаг Сокотра, а политически принадлежи на мухафаза Сокотра, Йемен. Главният град на острова е Хадибу, разположен на северния бряг. По данни от преброяването през 2004 г., на острова живеят 42 442 души, от които 8545 в град Хадибу.

География

Островът е разположен в източния край на Аденския залив, на около 250 km от Сомалийския полуостров и на около 350 km от Арабския полуостров. Дължината на острова е около 133 km, а ширината – до 42 km. Площта на острова е 3625 km².Най-високата точка на острова е с височина 1505 m.

Климат

Климатът е тропичен, пустинен и полупустинен, с малки валежи през зимата, които са по-обилни във вътрешността на острова, отколкото по бреговете. За мусонните сезони са типични силен вятър и високи вълни.

История

Първоначално на Сокотра пребивава Олдувайска култура. Техни каменни сечива са намерени в района около Хадибо през 2008 г.

Сокотра е обозначена като Диоскуриду (от Диоскури) в гръцката морска навигация от 1 век Перипъл на Еритрейското море.Скорошни открития на текстове на няколко езика, включително и дървена дъска от 3 век, показват разнообразния произход на тези, които са използвали Сокотра като търговска база в античността.

През 2001 г. група белгийски спелеолози проучват пещера на острова. Там намират голям брой надписи, рисунки и археологически обекти.По-нататъшни изследвания показват, че тези са били оставени от моряци, посещавали острова между 1 век пр. Хр. и 6 век сл. Хр. Повечето от текстовете са написани на индийската писменост брахми, но има и надписи на други писмености и езици, като геез и бактрийски. Това тяло от близо 250 текста и рисунки представлява един от основните източници за изследване на мрежата на индийската океанска търговия през този период.

Според местно вярване, населението приема християнството от Тома през 52 г. През 10 век арабският географ Абу Мухамад ал-Хасан ал-Хамдани съобщава, че по негово време повечето население е християнско. Сокотра също се споменава в Пътешествията на Марко Поло – Марко Поло не преминава близо до острова, но записва доклад, че „жителите са покръстени и имат архиепископ“, за когото е обяснено, че „няма нищо общо с папата, а е субект на архиепископ от Багдад“. Хората практикували и древни магически ритуали, въпреки заканите на архиепископа си.

В началото на 1880 г. първата изследователска британска експедиция, водена от професор Айзък Балфур, пристига на остров Сокотра. Учените имат за цел да изучат скалите, животните и растенията. Впоследствие Балфър издава книгата „Ботаника на Сокотра“.

Флора и фауна

Сокотра се счита за съкровището на биоразнообразието в Арабско море. През 1990-те години екип от биолози на ООН провежда прочуване на флората и фауната в архипелага. Те откриват почти 700 ендемични вида, като тази бройка е надмината само от Нова Зеландия, Хаваите, Нова Каледония и Галапагоските острови.

Дългата геологическа изолация на архипелага и жестоката му жега и суша са създали уникална ендемична растителност. Проучвания на Кралската ботаническа градина на Енибург сочат, че 307 от 825-те (или 37%) от растителните видове на Сокотра са ендемични, тоест не се срещат никъде друга на Земята. Цялата флора на архипелага е оценена от Червената книга, като в нея са включени 3 критично застрашени и 27 застрашени растителни вида към 2004 г.

Едно от най-видните растения на Скоротра е драконовото дърво от Сокотра (Dracaena cinnabari), което има странна чадъровидна форма. Неговите червени сокове са считани за драконова кръв в древните времена, които в миналото и днес се използват като боя и лак.В древни времена са важни и различните ендемични видове алое, които се използват за медицински козметични цели. Други ендемити включват сукулентното дърво Dorstenia gigas, краставичното дрърво Dendrosicyos socotranus, редкия нар Punica protopunicaAloe perryi и Boswellia socotrana.

Островът има и богата фауна, включително няколко ендемични вида птици (Onychognathus fraterChalcomitra balfouriEmberiza socotranaCisticola haesitatusPasser insularisRhynchostruthus socotranus).Много от птичите видове са застрашени от интродуцираните диви котки.С един ендемичен бозайник, 6 ендемични птици и без земноводни, велчугите представляват най-значителната гръбначна фауна на острова с 31 вида. Всички местни видове влечуги са ендемити. Високите нива на ендемизъм се проявяват както на ниво вид (94%), така и на ниво род (42%).Има и много ендемични безгръбначни, включително няколко вида паяци и три вида раци.

Както при повечето изолирани острови, прилепите са единствените местни бозайници. Кораловите рифове в архипелага са различни и гъмжат с ендемични видове.

В хода на 2000-годишното човешко поселение на острова, околната му среда постепенно се е променила, като според някои оценки, животните и растенията, които са останали днес, представляват само малка част от това, което някога е съществувало на острова.Перипълът на Еритрейското море споменава, че на острова има крокодили и големи гущери. Преди няколко столетия на острова е имало реки, влажни зони и изобилие от места за паша. Португалците записват наличието на водни биволи в началото на 17 век. В днешно време има само пясъчни дерета и много местни растения оцеляват само там, където има по-голяма влага или защита от добитъка.Останалата фауна на Сокотра е силно застрашена от козите и други внесени видове.

През юли 2008 г. архипелагът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Европейският съюз твърдо застава зад това решение.

Население

Повечето от жителите на острова са коренните сокотрийци от племето Ал-Махра, идващи от областта Махра.Счита се, че те са тясно свързани с етносите в тази област.Има малък брой жители със сомалийски корени.

Почти всички жители на архипелага Сокотра, наброяващи около 45 000 души, живеят на остров Сокотра.Главният град, Хадибу (8545 души), вторият най-голям град, Калансия (3862), и Кадуб (929 души) са все разположени на северния бряг на острова.

Островитяните вярват в туземните си религии до 52 г., когато апостол Тома корабокрушира на острова по пътя си към Индия.Впоследствие той покръства множество сокотрийци.След това основната религия на острова става християнството. Островът се присъединява към Асирийската източна църква.

Когато султанатът Махра завладява южната част на Арабския полуостров през 16 век, християнството на острова претърпява упадък и е заменено с ислям. Днес са запазени само малко останки от църкви, няколко християнски гроба и гравюри на кръстове от 1 век.

 

Език 

На острова се говори сокотрийски език, който е по-стар от арабския и включва елементи на арамейски.

Транспорт 

На острова местните жители се придвижват с автомобили.Има и автобуси за пътувания между градовете.

Пешеходни преходи

В тура са включени пешеходни преходи по неравен терен. За целта е необходимо да си носите подходящи обувки и облекло.
Времето ще бъде топло, но не горещо. Ползването на крем против изгаряне е желателно. Осигурена е достатъчно вода за лична хигиена. Възможно е на места да има недотам комфортни тоалетни и бани, но това е част от местната действителност.

Валута 

На острова се използва йеменскяит риал, като курса е 1 YER = 0,0069 BGN.Може и да си носите долари.

Религия 

Повечето сокотрийци са мюсюлмани сунити. Исторически  те са били несториански християни, още от християнизацията на острова до 15-ти век, когато островът е окупиран от султаната Мехри през 1480 г.

 1. Трансфери с джип Тойота /по трима в джип/.
 2. Допълнителен автомобил за осигуряване на необходимото оборудване за къмпинг и приготвяне на храна на място.
 3. Необходимите лодки за мероприятията в морето/наблюдаване на делфини и корморани/.
 4. Матраци, възглавници,спални чували и одеала за нощувките в палатка.
 5. Всички такси за посещение на националния парк и останалите защитени зони на острова.
 6. Виза за Йемен – 100 щатски долара.
 7. Двама готвачи по време на тура.
 8. Местен гид по време на целия тур, плюс местни гидове за изолираните природни райони.
 9. Триразово хранене на ден, плюс закуски, минерална вода и безалкохолни напитки.
 10. Самолетен билет Абу Даби - Сокотра и обратно.
 11. Гид от Космос Травел с голям опит в организацията и провеждането на нетрадиционни турове.
 12. Застраховка „Помощ при пътуване“ с допълнително покритие за Ковид 19.
 13. Настаняване в двойно или тройно бунгало и двуместна палатка
 1. Лични разходи по време на тура
 2. Бакшиши по осмотрение според нивото на облужване
 3. Има възможност срещу заплащане на място за:
 • дайвинг
 • шнорхелинг
 • риболов
 • кайтсърф
 • кану каяк
 • паделинг
 • разходка с жирокоптер или хеликоптер
 • хена татуировки
 • Pricing Name
  Начало
  Край
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Pricing Name 25.10.2022
  Начало сряда 05/10/2022
  Край сряда 05/10/2022
  1 - 15 pax
   
  Available Seats: 15

  Възрастни ( 1 - 15 pax ) 2,700.00 EUR 0.00 EUR /Пътник

  - +

1.Максимален брой на групата 15 човека.
2.Начин на плащане – депозит при записване 2000лв; доплащане – до 01.09.2022 г.

1.При отказ от пътуване до заплащане на остатъка по туристическия пакет - клиента губи стойносста на депозита
2.При отказ на клиента от пътуването в срок не по-късно от 30 дни преди датата на отпътуване, на клиента се удържа депозита плюс направените до момента разходи по туристическото пътуване
3.При отказ след ден 30-ти клиента губи платената сума за пътуването

1. Копие на международен паспорт с валидност шест месеца след датата на връщане.
2. Ако желаете можем да ви направим застраховка „Отмяна на пътуване“, не по-късно от пет дни след сключването на договора с компанията.

"Космос Травел" се ангажира да актуализира COVID-19 изискванията най-късно 1 месец преди датата на отпътуване.

1.Наличието на израелски печати в паспорта е предпоставка за отказ на йеменска виза
2.Космос Травел ще ви информира за необходимото облекло преди пътуването.
3.Космос Травел може да организира, при желание на клиента полет до Абу Даби и, ако е необходима нощувка преди и след края на тура.

**ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“, съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗД Евроинс“ АД с адрес - гр.София, бул. „ Христофор Колумб“ 43.
Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.