• Описание
 • Програма по Дни
 • Обща информация за Сокотра
 • Специфична информация
 • Пътешествието включва
 • В пътуването НЕ се включват
 • Резервация
 • Условия на пътуванията

Не всички ще стигнат до Рая. Затова на земята съществува Сокотра

Има острови, за които се носят легенди и чието посещение всява респект във всеки пътешественик. На границата между Арабско море и Индийския океан е разположен този рай за търсача на нови предизвикателства. Името му на санскрит говори достатъчно – островът на блаженството. Да, това е Сокотра. Административно той е под юрисдикцията на Йемен, но иначе е неотменна част от световното природно наследство. Една трета от всички растителни видове на острова са ендемични, тоест не съществуват никъде другаде. Разходката из него е като връщане милиони години назад в развитието на нашата планета. Достъпът е все още труден и това разбира всеки тръгнал натам. Ние сме преминали всички препятствия и Ви каним да дойдете с нас на 5 февруари, на пътешествие, което ще остане завинаги в съзнанието ви. Сокотра ви очаква с нетърпение

Няма намерена информация

-

Ден 1 СОКОТРА,

Дата : 28/02/2023

Морска защитена зона Дихамри

Полет от Абу Даби за Сокотра в 0925 часа. След кацане, ни посрещат нашите домакини и с пет високопроходими джипа/ по трима във всеки/, се отправяме към североизточното крайбрежие на острова, за да разгледаме фантастичното място за гмуркане, наречено морска защитена зона Дихамри. Тя е дом на един от най-богатите коралови рифове с морски обитатели на острова. Дихамри е благословен с наличието на повече от 200 цветни вида риби,обитаващи 5 коралови рифа.Вечеря.Нощувка

Ден 2

Дата : 01/03/2023

Природна защитена зона Хомхил – Вади Шефа – Плаж Архер – нос Арсел

Рано сутринта се отправяме към природната защитена местност Хомхил. Тя е дом на много ендемични растения, като Драконово кърваво дърво, Тамяново дърво, Бутилково дърво и с невероятни природни пейзажи. Ще се разходим по многото пътеки, една от които ще ни отведе до гледка, където има естествен плувен басейн и гледка към селата надолу в равнината. Ще имаме възможност да поплуваме и да се насладим на спираща дъха панорамна гледка към Арабско Море.
Следобeд ще се спуснем от платото Хомхил до североизточния бряг на острова през Wadi Shefa (един час пеша), където ще ни посрещнат джиповете. След това ще се отправим към плажа Архер. Ще имаме време да се отпуснем, да поплуваме или да се изкачим на някои от масивните гигантски пясъчни дюни. След кратка почивка в Архер, ще продължим към Рас Ерисел, който се намира в източния край на острова, където Арабско море и Индийския океан се пресичат и много кораби са потънали там. Нощното ни къмпингуване ще бъде между две гигантски пясъчни дюни на Архер, под стотиците звезди и бриза на океана.
Нощувка.

Ден 3

Дата : 02/03/2023

Пещерата Хок и Морската защитена зона Рош

След ранна закуска отпътуваме за село Тербак, където се намира пещерата Хок. Там ще се изкачваме час и половина, докато стигнем входа на пещерата. След като я разгледаме, ще тръгнем обратно за още час и половина. Хок е най-голямата пещера на острова и е дълбока 3,2 км. Тя съдържа богатата история на Сокотра и крие археологически находки като парчета керамика, картини и дървени маси с надпис на арамейски език, датиращ от 258 г. сл. Хр.
Пещерата предлага невероятна красота и разнообразие от кристални декорации като сталагмити, сталактити и калцитни подове.
Късния следобед ще продължим към защитената морска част Рош, за да разгледаме едно
от най-добрите места за гмуркане на Сокотра. Рош е дом на десетки видове морски риби и е един от най-богатите коралови рифове на архипелага.
Нощувка с вечеря.

Ден 4

Дата : 03/03/2023

: Вади Дефарху - южното крайбрежие (пясъчните дюни Хайф и Захак) - пясъчният плаж Омак

След ранна закуска ще се отправим към южния бряг на острова през интересния и прекрасен каньон Дефарху. По пътя ще видим традиционни села, естествени плувни басейни и необичайните Тамянови дървета. Ще посетим село Хайф и Захак, където ще преживеете масивните пясъчни дюни, които са избутани към планината от сезонните ветрове. След това ще се отправим за отмора към луксозния плаж Омак.

Вечерята и къмпингуването ще бъде на плажа.

Ден 5

Дата : 04/03/2023

платото Диксам - каньонът Вади Дирхур - най-голямата гора от кървавите драконови дървета (защитена зона Firmhin)

Днес ще стигнем до платото Диксам (около 700 м надморска височина) и гледката към
Шебахон. Тази област е дом на някои от ендемичните растения и птици на острова, например Драконовото кърваво дърво и рядката местна овесарка. Гледката към каньона Даерху се помни цял живот. След това се отправяме към каньона за обяд и спокойна разходка за плуване в сладководни басейни.
Късния следобед се отправяме към защитената територия Фирхин, за да разгледаме и видим най-голямата гора от драконови кървави дървета. След като стигнем там, ще видим и стотици ендемични, много редки растения и птици на Сокотра.
Вечерята и нощувката ще бъдат в еко къмпинг Диксам.

Ден 6

Дата : 05/03/2023

Рибарско селище Калансия – лагуната Детва – пещерата на Елия

Днес ще разгледаме западната част на острова. Първата ни спирка ще бъде Qalansiya, малко традиционно рибарско градче. След това ще продължим към лагуната Detwah, която е морска защитена зона и единствената влажна зона по Рамсарската конвенция в Йемен. Тя е прочута с вълшебния пейзаж и разкошен пясъчен плаж с тюркоазена вода.Вечеря и нощувка.

Ден 7

Дата : 06/03/2023

Разходка с лодка - Shuaab Sandy Beach – Hadibu Town

След ранна закуска ще се отправим към плажа Шуааб с лодка. По пътя, ако имаме късмет ще видим Spinner Dolphins и други земноводни видове, например костенурки, морски птици, както и красиви великолепни скали, планински пейзажи на фона на морето. Веднъж пристигнали в Shuaab, не се колебайте да плувате, да се отпуснете и да се насладите на това девствено място, както и да разгледате зоната с мангрови гори.
Вечеря и нощувка на къмпинг ще бъдат в хотел в Хадибу / или екологията на чичо Адиб/.

Ден 8

Дата : 07/03/2023

Отпътуване от Сокотра

След закуска и свободно време, ще бъдем трансферирани обратно на летището, за да посетим Центъра за информация за посетители, преди в 14 часа да отлетим обратно за Абу Даби.
Кацаме там в 15 часа местно време.

Сокотра

е остров в Арабско море, в северозападната част на Индийския океан. Част е от архипелаг Сокотра, а политически принадлежи на мухафаза Сокотра, Йемен. Главният град на острова е Хадибу, разположен на северния бряг. По данни от преброяването през 2004 г., на острова живеят 42 442 души, от които 8545 в град Хадибу.

География

Островът е разположен в източния край на Аденския залив, на около 250 km от Сомалийския полуостров и на около 350 km от Арабския полуостров. Дължината на острова е около 133 km, а ширината – до 42 km. Площта на острова е 3625 km².Най-високата точка на острова е с височина 1505 m.

Климат

Климатът е тропичен, пустинен и полупустинен, с малки валежи през зимата, които са по-обилни във вътрешността на острова, отколкото по бреговете. За мусонните сезони са типични силен вятър и високи вълни.

История

Първоначално на Сокотра пребивава Олдувайска култура. Техни каменни сечива са намерени в района около Хадибо през 2008 г.

Сокотра е обозначена като Диоскуриду (от Диоскури) в гръцката морска навигация от 1 век Перипъл на Еритрейското море.Скорошни открития на текстове на няколко езика, включително и дървена дъска от 3 век, показват разнообразния произход на тези, които са използвали Сокотра като търговска база в античността.

През 2001 г. група белгийски спелеолози проучват пещера на острова. Там намират голям брой надписи, рисунки и археологически обекти.По-нататъшни изследвания показват, че тези са били оставени от моряци, посещавали острова между 1 век пр. Хр. и 6 век сл. Хр. Повечето от текстовете са написани на индийската писменост брахми, но има и надписи на други писмености и езици, като геез и бактрийски. Това тяло от близо 250 текста и рисунки представлява един от основните източници за изследване на мрежата на индийската океанска търговия през този период.

Според местно вярване, населението приема християнството от Тома през 52 г. През 10 век арабският географ Абу Мухамад ал-Хасан ал-Хамдани съобщава, че по негово време повечето население е християнско. Сокотра също се споменава в Пътешествията на Марко Поло – Марко Поло не преминава близо до острова, но записва доклад, че „жителите са покръстени и имат архиепископ“, за когото е обяснено, че „няма нищо общо с папата, а е субект на архиепископ от Багдад“. Хората практикували и древни магически ритуали, въпреки заканите на архиепископа си.

В началото на 1880 г. първата изследователска британска експедиция, водена от професор Айзък Балфур, пристига на остров Сокотра. Учените имат за цел да изучат скалите, животните и растенията. Впоследствие Балфър издава книгата „Ботаника на Сокотра“.

Флора и фауна

Сокотра се счита за съкровището на биоразнообразието в Арабско море. През 1990-те години екип от биолози на ООН провежда прочуване на флората и фауната в архипелага. Те откриват почти 700 ендемични вида, като тази бройка е надмината само от Нова Зеландия, Хаваите, Нова Каледония и Галапагоските острови.

Дългата геологическа изолация на архипелага и жестоката му жега и суша са създали уникална ендемична растителност. Проучвания на Кралската ботаническа градина на Енибург сочат, че 307 от 825-те (или 37%) от растителните видове на Сокотра са ендемични, тоест не се срещат никъде друга на Земята. Цялата флора на архипелага е оценена от Червената книга, като в нея са включени 3 критично застрашени и 27 застрашени растителни вида към 2004 г.

Едно от най-видните растения на Скоротра е драконовото дърво от Сокотра (Dracaena cinnabari), което има странна чадъровидна форма. Неговите червени сокове са считани за драконова кръв в древните времена, които в миналото и днес се използват като боя и лак.В древни времена са важни и различните ендемични видове алое, които се използват за медицински козметични цели. Други ендемити включват сукулентното дърво Dorstenia gigas, краставичното дрърво Dendrosicyos socotranus, редкия нар Punica protopunicaAloe perryi и Boswellia socotrana.

Островът има и богата фауна, включително няколко ендемични вида птици (Onychognathus fraterChalcomitra balfouriEmberiza socotranaCisticola haesitatusPasser insularisRhynchostruthus socotranus).Много от птичите видове са застрашени от интродуцираните диви котки.С един ендемичен бозайник, 6 ендемични птици и без земноводни, велчугите представляват най-значителната гръбначна фауна на острова с 31 вида. Всички местни видове влечуги са ендемити. Високите нива на ендемизъм се проявяват както на ниво вид (94%), така и на ниво род (42%).Има и много ендемични безгръбначни, включително няколко вида паяци и три вида раци.

Както при повечето изолирани острови, прилепите са единствените местни бозайници. Кораловите рифове в архипелага са различни и гъмжат с ендемични видове.

В хода на 2000-годишното човешко поселение на острова, околната му среда постепенно се е променила, като според някои оценки, животните и растенията, които са останали днес, представляват само малка част от това, което някога е съществувало на острова.Перипълът на Еритрейското море споменава, че на острова има крокодили и големи гущери. Преди няколко столетия на острова е имало реки, влажни зони и изобилие от места за паша. Португалците записват наличието на водни биволи в началото на 17 век. В днешно време има само пясъчни дерета и много местни растения оцеляват само там, където има по-голяма влага или защита от добитъка.Останалата фауна на Сокотра е силно застрашена от козите и други внесени видове.

През юли 2008 г. архипелагът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Европейският съюз твърдо застава зад това решение.

Население

Повечето от жителите на острова са коренните сокотрийци от племето Ал-Махра, идващи от областта Махра.Счита се, че те са тясно свързани с етносите в тази област.Има малък брой жители със сомалийски корени.

Почти всички жители на архипелага Сокотра, наброяващи около 45 000 души, живеят на остров Сокотра.Главният град, Хадибу (8545 души), вторият най-голям град, Калансия (3862), и Кадуб (929 души) са все разположени на северния бряг на острова.

Островитяните вярват в туземните си религии до 52 г., когато апостол Тома корабокрушира на острова по пътя си към Индия.Впоследствие той покръства множество сокотрийци.След това основната религия на острова става християнството. Островът се присъединява към Асирийската източна църква.

Когато султанатът Махра завладява южната част на Арабския полуостров през 16 век, християнството на острова претърпява упадък и е заменено с ислям. Днес са запазени само малко останки от църкви, няколко християнски гроба и гравюри на кръстове от 1 век.

 

Език 

На острова се говори сокотрийски език, който е по-стар от арабския и включва елементи на арамейски.

Транспорт 

На острова местните жители се придвижват с автомобили.Има и автобуси за пътувания между градовете.

Пешеходни преходи

В тура са включени пешеходни преходи по неравен терен. За целта е необходимо да си носите подходящи обувки и облекло.
Времето ще бъде топло, но не горещо. Ползването на крем против изгаряне е желателно. Осигурена е достатъчно вода за лична хигиена. Възможно е на места да има недотам комфортни тоалетни и бани, но това е част от местната действителност.

Валута 

На острова се използва йеменскяит риал, като курса е 1 YER = 0,0069 BGN.Може и да си носите долари.

Религия 

Повечето сокотрийци са мюсюлмани сунити. Исторически  те са били несториански християни, още от християнизацията на острова до 15-ти век, когато островът е окупиран от султаната Мехри през 1480 г.

 • самолетен билет Абу Даби-Сокотра-Абу Даби
 • Пет джипа тойота за транспортиране на туристите/ по трима в джип/.
 • Допълнителен автомобил за осигуряване на необходимото оборудване за къмпинг и приготвяне на храна на място.
 • Необходимите лодки за мероприятията в морето/ риболов и наблюдаване на делфини и корморани/.
 • Матраци, възглавници и одеала за нощувките в палатка.
 • Всички такси за посещение на националния парк и останалите защитени зони на острова.
 • Виза за Йемен – 100 щатски долара.
 • Двама готвачи по време на тура.
 • Местен гид, говорещ арабски и английски и сокотра, плюс местни гидове за изолираните природни райони
 • Триразово хранене на ден, плюс закуски, минерална вода и безалкохолни напитки.
 • Местно парти с музика и танци.
 • Едно хранене с прясно уловени лобстери и октоподи.
 • Гид от Космос Травел с голям опит в организацията и провеждането на нетрадиционни турове.
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с допълнително покритие за Ковид 19.

1.Лични разходи по време на тура;

2.Бакшиши по усмотрение според нивото на обслужване;

3.Има възможност за дайвинг срещу заплащане на място;

Please wait...

1.Максимален брой на групата 15 човека.
2.Начин на плащане – депозит при записване 2000лв; доплащане – до 01.09.2022 г.

1.При отказ от пътуване до заплащане на остатъка по туристическия пакет - клиента губи стойносста на депозита
2.При отказ на клиента от пътуването в срок не по-късно от 30 дни преди датата на отпътуване, на клиента се удържа депозита плюс направените до момента разходи по туристическото пътуване
3.При отказ след ден 30-ти клиента губи платената сума за пътуването

1. Копие на международен паспорт с валидност шест месеца след датата на връщане.
2. Ако желаете можем да ви направим застраховка „Отмяна на пътуване“, не по-късно от пет дни след сключването на договора с компанията.

"Космос Травел" се ангажира да актуализира COVID-19 изискванията най-късно 1 месец преди датата на отпътуване.

1.Наличието на израелски печати в паспорта е предпоставка за отказ на йеменска виза
2.Космос Травел ще ви информира за необходимото облекло преди пътуването.
3.Космос Травел може да организира, при желание на клиента полет до Абу Даби и, ако е необходима нощувка преди и след края на тура.

**ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“, съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗД Евроинс“ АД с адрес - гр.София, бул. „ Христофор Колумб“ 43.
Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.