• Описание
 • Етапи
 • Пътешествието включва
 • В пътуването НЕ се включват
 • Резервация
 • Условия на пътуването

20.04-02.05

За пътешественика тези думи значат много. Това не е просто път, а символ. . Исторически той има много разклонения, но основният минава през централно-азиатските страни Узбекистан и Таджикистан. Всяка от тях е една приказка, разказана от „Хиляда и една нощ”.

По тези земи в продължение поне на 15 века са се носили керваните със стоки, култури, религии и емоции от запад на изток и обратно. Влиянието на Руската империя е осезателно. „Голямата игра“ , или спорът за надмощие и влияние по тези земи между Великобритания и Русия, е оставила отпечатък и тук. Китайската империя също има своето място по тези земи, с усещането си за вечност и неповторимост. Според учените нашите предци са тръгнали на запад от Бадагшанският район на днешен Таджикистан. Величието на Узбекистан и тайните на Таджикистан са само ескизи от едно обаятелно платно. Източни багри и легенди. Тук сякаш думите отстъпват място на мечтите. Докосвайки останките от такива грандиозни исторически събития, определили бъдещето дори на европейската цивилизация, човек не може да остане безразличен.

Надяваме се, че запалихме интереса Ви. Останалото е във Вашите ръце. Приятно пътуване!

Няма намерена информация

-

Събиране на групата

Събиране на групата на летище София в 07:00 часа. Излитаме в 9:40 за Истaнбул с полет ТК1028. Пристигане в Истанбул в 11:10. Излитаме за Душанбе с полет TK254 в 20:55 часа.

Ден 1

София-Истанбул-Душанбе

Кацаме в Душанбе в 03:30 сутринта. След уреждане на визовите формалности, трансфер до хотела. Ранно настаняване и време за почивка. Закуска. В 11:00 часа започва сити тура на Душанбе включващ: посещение музея на антиките със своята специална експозиция „Буда в Нирвана“ , главният площад Исмоил Сомони, Rudaki Park, Парка на Независимостта. Време за разходка и покупки на централния пазар Mehrgon, защото какво е изтокът без своите пазари. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

Ден 2

Душанбе

Сутринта след закуска потегляме към крепостта от 18 век „Хисар“, намираща се на около 30км от Душанбе. В близост до нея са две медресета от 18 и 19 век, а зад тях се помещава Мавзолей от 16 век. Следва посещение на новият палас „Kochi Navruz“ в Душанбе, построен преди 5 години, характерен с богато украсени тавани, дърворезби, традиционна чайна и просторни зали с прекрасни скулптури и пластики. Следва посещение на Националния Музей на музикалните инструменти, където ще видим инструменти от района на Памир. В половинчасова беседа, музикантът и певец Г-н Shavqmahmad ще ни разясни особеностите на традиционните музикални инструменти от местността Бадакшан, района откъдето се смята, че са тръгнали нашите предци.

Ден 3

Душанбе

Закуска в хотела. Сутринта се отправяме към Искандеркул (130 km) - езерото на Александър Македонски. Ще чуем легендата на това място. Разглеждаме забележителностите в околността и правим лежерна разходка до малък красив водопад. Продължаваме към Худжант (220 km). Пристигане в Худжант, настаняване в хотела и време за почивка. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

Ден 4

Душанбе-Искандеркул-Худжант

Закуска в хотела. Имаме половин ден за разглеждане на Худжант. Стартираме тура с посещение на националният пазар “Panjshanbe Bazaar” известен по пътя на коприната от 14 век. Продължаваме с посещение на Централната Джамия, Мавзолея Sheikh Muslekhitdin, Timurmalik Музей/Крепост. Следобед се отправяме към границата с Узбекистан. Следва трансфер до летище Ташкент и полет до Ургенч. След кацане и кратък трансфер до Хива, се настаняваме в хотел. Вечеря и нощувка.

Ден 5

Худжант-Ургенч-Хива

Древния град Хива е бил един от най-важните търговски центрове по пътя на коприната и столица на Канате – узбекските номадски племена. Въпреки руската доминация през 19 век, градът успява да запази своят средновековен вид почти непокътнат. Днес Хива се гордее с над 50 исторически паметника, прекрасно запазени от 18 и 19 век. Закътани зад масивните крепостни стени, неговите замъци и хареми все още не са загубили блясъка на могъщото си минало. Ще имаме цял ден за разглеждане на множеството забележителности на града, Медресета и Джамии. Тук е и на-високото минаре в Узбекистан. Следва вечеря в местен ресторант с традиционна фолклорна програма. Нощувка в хотела.

Ден 6

Хива

Закуска в хотела. Отправяме се към Бухара (480 км). В стари времена придвижването от Хива до Бухара е продължавало повече от месец. Днес отнема около 8 часа с превозно средство през мистериозната червена пустиня “Kyzyl-Kum” и територията на “Khorezm”, която в миналото е била наричана „ Държава на хиляда и сто градове“. По пътя ще видим екзотичните гледки на пустинята и река Амударя (Оксус). При пристигане в Бухара, трансфер до хотела и настаняване. Време за почивка след дългото пътуване. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

Ден 7

Хива - Бухара

Най-религиозният град на Централна Азия, святата Бухара, буквално е осеяна
с архитектурно наследство, обединяващо хиляди години история. Търговски, културен и просветен център, под управлението на Саманидите, градът се превръща в най-голямото интелектуално средище на Ислямския свят. Днес ще посетим някои от най-важните забележителности: внушителната Арка на Бухара и Мавзолеят на Саманидите, Мавзолеят Chashma Ayub, петъчната джамия и Lab-i Hauz, на медресето Kukeldash-най-голямото в града, датиращо от 16 век. Също така ще посетим и комплекса Poi Kalon, където се намира най-високото минаре в града. Нощувка в хотела.

Ден 8

Бухара

Закуска в хотела. Продължаваме с екскурзията в Бухара. Днес ще посетим лятната резиденция на последния Емир на Бухара- Sitorai Mokhi Hosa, която се намира в покрайнините на града. След това ще разгледаме комплекса Bakhauddin Nakshbandi Sufi. Една от четирите школи в суфизма е бухарската. За нея е характерно достигане до просветление чрез самовглъбяване. По-късно следобед ще имаме време за разходка и пазаруване под търговските куполи на Coumpol Bazaar, който съществува от времето на Великия път на коприната. По време на обиколката ще можете да се разходите по тесните улички на стария град и да направите уникални снимки. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

Ден 9

Бухара

Тази сутрин по пътя за Самарканд, ще спрем в Гиджуван, намиращ се на около 40км. Там ще посетим семейното ателие за керамика на Master Alisher. Той ще ни запознае със световно известната Гиджуванска школа в керамиката. Наричат я още плачещата керамика. След това продължаваме към Самарканд. Пристигаме и се настаняваме в хотела. Следва вечеря и нощу

Ден 10

Бухара-Гиджуван-Самарканд

Закуска в хотела. Започваме екскурзията в Самарканд включваща: Мавзолеят на Амир Темур и неговите близки ,посещение на известния площад Регистан, състоящ се от Медресе Улугбек, Медресе Шердор и Медресе Тиля-Кори; Джамия Биби ханъм (единствената такава кръстена на жена). Следва време за пазаруване на националния базар Siyob, където можете да намерите изобилие от пресни и сушени плодове, ядки, местни сувенири, сладкиши и други неща от които се пълнее. Ще имаме възможност и да посетим и ателието на Khoni Ghil,където се изработва копринена хартия. Вечерта ще посетим домът на прочут художник минитюарист суфи, където ще се насладим на мастърклас по правене на пилаф. Вечеря. Нощувка в хотела.

Ден 11

Самарканд

Закуска в хотела. Днес продължаваме с обиколката на Самарканд, включваща посещение на Обсерваторията Улукбек и Некропола Shakhi Zinda. Следва свободно време за разглеждане на града до вечерния влак(17:00-19:15) за Ташкент. Пристигане в града, настаняване, късна вечеря и нощувка.

Ден 12

Самарканда-Ташкент

Закуска. Днес ще направим целодневен тур на узбекската столица, който стартира от старата част на Ташкент: Комплекс Khazrati Imam, състоящ се от мавзолея Kaffal Shashi Mausoleum (16th c.), Медресе Barak-Khan Madrasah (16thc.), джамията Tillya Sheikh Mosque, Медресе Muyi-Mubarak Madrasah – тук се съхранява добре познатия Коран на Khalif Osman от 8 век, единственият такъв запазен от тази епоха, джамията Djuma на Ходжа Akhrar Vali. Продължаваме с разходка в новата част на града: площада на Независимостта, разглеждане статуята на АмирТемур, Операта Alisher Navoi и Балетния театър, Паметника на храбростта. Следва свободно време, прощална вечеря и трансфер до летище в 23:30 часа

Ден 13

Ташкент

Закуска. Днес ще направим целодневен тур на узбекската столица, който стартира от старата част на Ташкент: Комплекс Khazrati Imam, състоящ се от мавзолея Kaffal Shashi Mausoleum (16th c.), Медресе Barak-Khan Madrasah (16thc.), джамията Tillya Sheikh Mosque, Медресе Muyi-Mubarak Madrasah – тук се съхранява добре познатия Коран на Khalif Osman от 8 век, единственият такъв запазен от тази епоха, джамията Djuma на Ходжа Akhrar Vali. Продължаваме с разходка в новата част на града: площада на Независимостта, разглеждане статуята на АмирТемур, Операта Alisher Navoi и Балетния театър, Паметника на храбростта. Следва свободно време, прощална вечеря и трансфер до летище в 23:30 часа

Ден 14

Your Plan

Полет TK371 за Истанбул в 02:35. Пристигане в Истанбул в 05:50. Следва полет ТК1027 за София в 07:50. Пристигаме в София в 09:05. Край на програмата.

 • самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети;

 • 13 нощувки + Узбекистан -закуски и обяди /Таджикистан-закуски, обяди и вечери.

 • всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;

 • всички междуградски трансфери с автобус и влак;

 • местен гид с опит с български групи;

 • водач - Космос Травел с шест тура по дестинацията;

 • доплащане за единична стая – 550 евро.

 • лични разходи;

 • бакшиши;

 • такси за фотографиране в някои обекти, основно в Туркменистан;

 • виза за Таджикистан (50-70 щатски долара за притежатели на български паспорт).

 • Pricing Name
  Начало
  Край
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Pricing Name 2490
  Начало петък 21/01/2022
  Край петък 21/01/2022
  1 - 15 pax
   
  Available Seats: 15

  Възрастни ( 1 - 15 pax ) 2,490.00 EUR 0.00 EUR /Пътник

  - +

- Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
- Програма без аналог в България;
- Специално подбрани хотели проверени на място;
- Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
- Удобно годишно време за посещение на страните от Централна Азия;
- Опитен водач на групата с четири тура по маршрута, запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.

• Минимален брой туристи: 15
• Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването.
• Начин на плащане: плащане на пълния размер на пътуването – до 50 дни преди тръгването.

а) от момента на записване до 40 дни преди пътуването – без неустойка
б) от 39 дни до 20 дни преди пътуването – 50 % сумата по резервация
в) от 19 дни до деня на пътуването 100% сумата по резервация

**ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“, съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗД Евроинс“ АД с адрес - гр.София, бул. „ Христофор Колумб“ 43.
Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.