• Overview
 • Trip Outline
 • Trip Includes
 • Trip Excludes
 • Booking
 • FAQ

Предварителни изисквания за визите:

1. Сканирано цветно копие на паспорта

2. Снимка 4x6 за визата

3. Домашен адрес, професия и длъжност

COVID-19:

Задължителна ваксина минимум 2 дози и отрицателен PCR тест:

Предимства на програмата:

- Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
- Програма без аналог в България;
- Специално подбрани хотели проверени на място;
- Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
- Удобно годишно време за посещение на страните от Централна Азия;
- Опитен водач на групата с осем тура по маршрута, запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.

Забележки:

**Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.78 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.Условия на пътуването:

 • Минимален брой туристи: 15

 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването.

 • Начин на плащане: депозит – 1500 лева и окончателно плащане – 60 дни преди тръгването.

 • Неустойки при анулация от страна на клиента:

а) от момента на записване до 90 дни преди пътуването – без неустойка

б) от 90 дни до 60 дни преди пътуването – стойността на депозита

в) от 59 дни до деня на пътуването 100% сумата по резервация

 

**ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“

 Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“  съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗАД Армеец“ с адрес - гр.София, ул. „Стафан Караджа“ 2. Застрахователна полица номер 18 268 1315 0000672073

Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

Пътят на коприната – тези думи значат много. Това е повече от път. Това е символ. Исторически той има много разклонения, но основният минава през централноазиатските страни Узбекистан и Туркмения. Всяка от тях е една приказка, разказана сякаш от „Хиляда и една нощ”. По тези земи в продължение поне на 15 века са се носили керваните със стоки, култури, религии и емоции от запад на изток и обратно. Ферганската долина, Ташкент, Самарканд, Бухара и Хива, са като естествен декор на вековни легенди. Дарваза /Портата на ада/ в Каракум, Мари /с Моргушката цивилизация/, Ниса и белия Ашхабад, са апотеоз на пътешественика по пътя на коприната. Влиянието на Руската империя е осезателно. „Голямата игра“ /спорът за надмощие и влияние по тези земи между Великобритания и Русия/, е оставила отпечатък и тук. Китайскита империя също е оставила следа с усещането си за вечност и неповторимост. Величието на Узбекистан и тайните на изолирания Туркменистан са само ескизи от едно обаятелно платно. Източни багри и истории. Тук сякаш думите отстъпват място на мечтите. Докосвайки останките от такива грандиозни исторически събития, определили бъдещето дори на европейската цивилизация, човек не може да остане безразличен. Надяваме се, че запалихме интереса Ви. Останалото е във Вашите ръце. Приятно пътуване!

-

Ден 1

Дата : 10/10/2023

София – Истанбул –Ташкент


Полет от София в 15:20 през Истанбул и кацане в Ташкент 00:55 часа.

Ден 2

Дата : 11/10/2023

ТашкентПристигаме се настаняваме в хотел Grand Capital 4* или подобен. След закуска започва нашия обиколен тур на Ташкент в който ще се запознаем с неговата 2000-годишна история. Посещаваме старата част на града и разглеждаме средновековния мавзолей Kafal Shashi и
Barak-khan Madrassah. Продължаваме с модерния град и неговите фамозни сгради - комплексът Oliy Majlis, дворецът на приятелството и Abul Kosim Madrassah, където професионалните узбекски занаятчии показват своите произведения. Ще разгледаме прословутия пазар Чорсу и къщата на Рахимов, където са представени местни автори на керамика. Следва площадът Амир Тимур и местното метро. Денят ще завърши с вечеря в традиционен ресторант. Нощувка в същия хотел.

Ден 3

Дата : 12/10/2023

Ташкент – Самарканд (350 км, около 2ч.)След закуска отпътуване с бърз влак до Самарканд - най-старият и значим град в Узбекистан и като цяло един от най-фундаменталните в историята на целия азиатски континент. От дългата си история градът е запазил множество културни и архитектурни паметници, в резултат на което днес Самарканд е обявен от ЮНЕСКО за част от Световното културно и историческо наследство. Ненапразно в ислямската традиция се допуска при невъзможност да направиш Хадж до Мека и Медина, да посетиш Самарканд. След пристигане, разходка и разглеждане на площада Registan. Посещение на местни занаятчии, предлагащи голямо разнообразие от ръчно изработени музикални иструменти и красиви изтъкани килими, направени с много вкус. Майсторите ще Ви разкажат за техните уникални инструменти и ще ви изсвирят няколко неповторими узбекски мелодии.
След това ще посетим Guri Amir, мавзолея на Tamerlane и разглеждаме съвременна узбекска живопис. Вечеря и нощувка в „Malika“ хотел или подобен.

Ден 4

Дата : 13/10/2023

СамаркандЗакуска. Продължава тура ни в Самарканд. Днес ще разгледаме обсерваторията Uligbek (невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела), архитектурният комплекс Шахи Зинда и така наречения „Град на мъртвите”, представляващ комплекс от мавзолеи, датиращи от ХІV и ХV век. Изключителните шедьоври от теракота, мозайки и цветни облицовки с плочки, са били създадени от персийски и азербайджански майстори, а заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Разглеждане на Siab базар и шопинг в азиатски стил.. Свободно време. Вечеря и нощувка в „Malika“ хотел или подобен.

Ден 5

Дата : 14/10/2023

Самарканд – Гиджуван – Бухара

Закуска. Отпътуване за Бухара през град Гиджуван (220км, около 3.5ч.). Разглеждане на керамична работилница. Местната керамична традиция е една от малкото запазени от древността в Узбекистан. Почивка в сенчестия двор на малката фабрика. Пътуването продължава към Бухара (50км, около 1ч.). Вечеря. Нощувка в Комил бутик или подобен или подобен.

Ден 6

Дата : 15/10/2023

Бухара

Закуска. Разглеждане на забележителностите. Посещение на стария град. Тук ще видим високото 47 метра Калян минаре, стари джамии и медресета, както и големият покрит пазар. Жителите на Бухара все още живеят в стария център на града, където цари приятна и спокойна атмосфера. Следобяд посещение на други традиционни места като - Maggoki Attori mosque, Lyabi Hauz square, Kukeldash Madrassah, Nadir Divan Begi Madrassah. Вечеря. Нощувка в същия хотел.

Ден 7

Дата : 16/10/2023

Бухара – ХиваСлед закуска и свободно време отпътуваме / 6 часа/ с влак през пустинята Казълкум за град Хива. По пътя ще видим величествената река Амударя, както и незабравими пейзажи от червената пустиня. В късния следобед пристигаме града музей Хива. Той се намира в северозападната част на Узбекистан и е център на историческата област Хорезм. В него се намира архитектурният комплекс Ичан Кала - първият обект от страната, включен в списъка на ЮНЕСКО заради своята значимост. Вечеря с фолклорно шоу. Нощувка в „Азия“ хотел * или подобен.

Ден 8 Хива

Дата : 17/10/2023

Хива

Закуска. Посещение на най известният компекс Ичан Кала. Представлява архитектурен комплекс и своеобразен музей под открито небе. Ичан Кала е резиденция на узбекски владетел, която включва повече от 50 исторически паметника и 250 старинни къщи (датиращи главно от XVIII – XIXв). Интерес представляват множеството мавзолеи, медресета, старата джамия Джума от X век, кулата Калта Минор, дворецът Куня-Арк с офис, гостна, харем, лятна джамия и други помещения, обслужващи владетеля. Разглеждане на резиденцията на Ислям Ходжа. Вечеря и нощувка в *Азия хотел* или подобен.

Ден 9

Дата : 18/10/2023

Хива – Дашогус - Ашхабад (Туркменистан)Закуска. Трансфер до граничния пункт на Туркменистан. Самото преминаване през този пункт си е приключение. Ще разберете защо на място. Среща на границата с местния партньор. Трансфер до областния център Дашогус. В ранния следобед се отправяме към пустинята Каракум. Целта ни се намира някъде в средата й и се нарича Дарваза. На фарси това означава врата. Иначе мястото е известно като “Вратата към ада”. Неповторимо преживяване. Повече за нейната история ще научите на място. Вечеря в пустинята. След това продължаваме към Ашхабад и в късните часове пристигаме в хотела. Нощувка в „Спорт” хотел 4*.

Ден 10

Дата : 19/10/2023

Ашхабад - МариДнес модерният  Ашхабад /белия град/ изненадва посетителя с множество палати и уникални позлатени статуи, петзвездни хотели, огромни фонтани, министерски сгради, целите от бял мрамор. Градът е записан в рекордите Гинес, като заради най-голямата концентрация на бели сгради в света. Програмата започва с посещение на крепоста Ниса - бившата резиденция на Парфиянските царе, които са символът на тази страна. Следва посещение на най-голямата джамия в централна Азия. Обяд . Следва посещение на мавзолея на Туркмен Баши, първият президент на Туркменистан и обиколка на града през най-значимите му сгради. Вечерта полет за Мари. Нощувка в хотел „Mary” 4*.

Ден 11

Дата : 20/10/2023

Мари – Мерв - АшхабадСлед закуска отпътуване за древният град Мерв - мечта на археолозите. В дълбока древност той е бил място за почивка по пътя на коприната към далечния Изток и обратно. От него пътят се е разклонявал в четирите посоки на света. Смята се, че този град е бил туптящото сърце на тази древна магистрала.Тук се намира и мавзолея на Султан Санджар, построен  X век. Следва разходка из града и вечерен полет за Ашхабад. Вечеря и нощувка.

Ден 12

Дата : 21/10/2023

Ашхабад

След закуска ще разгледаме още една порция от забележителностите в този великолепен град /ако нещо е пропуснато от програмата за първия ден тук/. Ще посетим конюшня за да видим наживо прословутата порода ахалтекински коне – национална гордост за страната. До неотдавна износът им се е наказвал със смърт. Ще минем и през Толкучка базар – местното средище за търговия. Обяд. Следва посещение музея на килимите. Вечеря в ресторант на живописно място. Нощувка в „Спорт хотел 4*.

Ден 13

Дата : 22/10/2023

Ашхабад - Истанбул – София

Tрансфер до летището и в 02:55ч. излитане за Истанбул.
Кацане в Истанбул – 05:10 ч. От Истанбул в 07:45. се излита за София. Пристигане в София в 09:05ч. на 21 Май.

 • самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети.

 • 12 нощувки със закуски и вечери; В Туркменистан и обеди.

 • всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти.

 • всички междуградски трансфери с автобус и влак.

 • местен гид с опит с български групи.

 • водач – преводач от Космос Травел с осем тура по дестинацията.

 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „Групама Застраховане“ ЕАД

 • доплащане за единична стая – 550 евро.

 • лични разходи.

 • бакшиши.

 • такси за фотографиране в някои обекти, основно в Туркменистан.

 • виза за Туркменистан (50 щатски долара за притежатели на български паспорт) – издава се на границата.

Please wait...

Няма намерена информация