• Overview
 • Trip Outline
 • Trip Includes
 • Trip Excludes
 • Booking
 • FAQ

Когато преди десет години за първи път стъпихме в тази страна, не вярвахме, че ще се върнем още. Цели 5 пъти. Затворена, изолирана от света почти като Северна Корея, тя беше и си остава тъжно непозната. Днес, след всички организирани турове в Туркменистан, можем да кажем, че има какво да се открие и те впечатли в този затворен край на света. На четвърто място по залежи от газ, територия 488 хиляди квадратни километра, но само с 6 милиона население, страната е много различна от всичко познато. Един вожд, една пустиня/ Каракум/ и една врата - Дарваза/ вратата на Ада/ и едно море - Каспийско. Единствената страна с министерство на коня. Ще разберете защо,  като дойдете с нас.  На първо време и това стига за да се осмели човек и лети до Ашхабад, който е в книгата Гинес за града с най-много бели сгради на земята. Трудно се получава виза, но ние имаме решение на този проблем. Ако ви се пътува натам, тръгваме на 10 октомври. Тиркменистан ви очаква през октомври. 

Няма намерена информация

-

Ден 1

Дата : 10/10/2023

София – Истанбул –Ашхабад

Събираме се на летище София В 13:20ч. Излитаме за Ашхабад през Истанбул.

Ден 2

Дата : 11/10/2023

Ашхабад

Кацаме в Столицата на Туркменистан в 02:10 и след уреждане на визовите формалности следва трансфер до хотела за почивка. Към 11 часа започва нашият тур с посещение на крепостта Ниса - място където са живяли поредица царе на арийското племе Парти. Там ще ни разкажат за начина на живот и смърт/ има некропол/ на първите арийски царе по тези земи. Следва трансфер до най-голяма и красива джамия в централна Азия - Turkmenbashy Ruhy Mosque, построена в чест на първия президент на републиката Сафармурад Ниязов. Следва сити тур в този необикновен град, включващ Presidential Palace, Ruhyyet Palace, Wedding Palace, modern “Yildyz” Hotel, Ferries Wheel, Constitution Monument, Arch of Neutrality, Monument and park of Independence, Ertogrul Gazy Mosque, Ashgabat 2017 Sports and Housing facilities. Следва вечеря и нощувка в хотела.

Ден 3

Дата : 12/10/2023

Ашхабад-Мари

Ранен полет за Мари - най-важния град в района по пътя на коприната. Наричали са древния град Мерв - кралица на света. Той е бил в разцвета си когато Кайро, Дамаск и Багдад са били център на цивилизацията. Тук ще разгледаме Greater Kyz Gala & Lesser Kyz Gala (VI-VII), Complex of Askhabs (VIII-XIV), Erk Gala (VI BC), Gyaur Gala (IV BC), Hoja Yusup Hamadani complex, Sultan Sanjar mausoleum, Muhamed Ibn Zeid mausoleum. В 19 часа летим обратно за Ашхабад. Вечеря и нощувка.

Ден 4

Дата : 13/10/2023

Гьоктепе-Ковата-Нокхур

След закуска ще посетим крепостта Гьоктепе. Следва ферма отглеждаща прочутите Ахалтекински коне. Туркменистан е единствената страна в света с министерство на коня. Тази прочута порода не е смесвана с никоя друга вече 5000 години. Животното излъчва благородство и спокойствие. Ще научите повече на място. Следва трансфер до Kowata underground lake - едно изключително природно явление, намиращо се в подножието на планината Копетдак. Температурата на подземното езеро е постоянна около 35 градуса. Ако си носите бански ще можете дори да се изкъпете в него.
Следва трансфер до Nokhur mountain village - малко планинско село, запазило вековните традиции на този край. Според легендата тук е акостирал Ноевият ковчег. Ще посетим и свещенно дърво пред което може да си пожелаете нещо съкровено. Традиционна вечеря и нощувка в местно семейство.

Ден 5

Дата : 14/10/2023

Каспийско море-Туркменбаши

След закуска тръгваме за Nokhur mountain village / около 5 часа/. Цветното многообразие на този природен обект го правят незаобиколим обект за всеки турист. След престой там, се отправяме към брегът на Каспийско море и Туркменбаши. Вечеря и нощувка в хотел.

Ден 6

Дата : 15/10/2023

Ашхабад-Дарваза

Сутрешен полет за Ашхабад. След кацане в столицата ще продължим да разглеждаме този уникален град. Ще започнем със стария руски пазар. Следва шопинг центъра Алтън Асир и изключителния Илхам парк. След това се отправяме на север в сърцето на Каракум, за да достигнем надвечер до Дарваза - вратата на Ада, като по пътя спрем за почивка в малкото пустинно село Ербент. За Дарваза няма смисъл да се разказва предварително. Трябва да се усети диханието на майката земя. Ще изпратим деня на това магично място, вечеряме и пренощуваме на палатки.

Ден 7

Дата : 16/10/2023

Ашхабад

След закуска се отправяме обратно към Ашхабад, където ще посетим и музея на килимите. Следва свободно време, вечеря и нощувка. В малките часове на новия ден ще се трансферираме до летището за полет към родината.

Ден 8

Дата : 17/10/2023

София

Кацаме сутринта в 08:35ч. на летище София. Край на тура.

 • самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети;
 • изхранване: закуски,обяди и вечери;
 • 5 нощувки в хотел 4*,1 нощувка в местно семейство,1 нощувка в палатка(включващи спален чувал,фенер,възглавница,матрак)
 • всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;
 • всички междуградски трансфери с автобус и влак;
 • 1,5 л вода на ден
 • местен гид с опит с български групи;
 • водач – преводач от Космос Травел с опит по дестинацията;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към ЗАД „Евроинс“

 

Цената НЕ включва:

 • доплащане за единична стая – 390 евро.
 • лични разходи;
 • бакшиши;
 • такси за фотографиране в някои обекти
 • виза за Туркменистан (70-100 щатски долара за притежатели на български паспорт) – издава се  на границата.

 

Please wait...

Необходим е отрицателен PCR-тест -прави се при влизане в държавата-цена 35usd.