Необичайната Армения

Необичайната Армения

Промени ме!

Програма

Вторник: Пристигане в Ереван. Трансфер до хотела.
Среща на летището. Трансфер до избрания хотел.

Нощувка в Ереван

Ден1 -Пристигане в Ереван

Сряда:  Туристическа обиколка в Ереван - Ечмиадзин (Хрипсиме, Гаяне, Катедралата отвн, Музей "Сарковищата на Ечмиадзин") - Звартноц - Ереван

Закуска в хотела. Обзорна обиколка на Ереван, древен (с 29 години по-стар от Рим) и същевременно модерен красив град с уникален колорит на фона на величествената библейска планина Арарат, искряща със заснежените си върхове. Екскурзията включва опознаване центъра на града и неговите забележителности:  сградата на Операта и Балета, площад «Република», Лебедово езеро, Каскада, Северно Авенщ и много други! Шофиране до Ечмиаджин (Вагаршапат)-древната столица на Армения. От 4 век до ден днешен този религиозен център е постоянна резиденция на главата на арменската църква-Католикос. Катедралата Ечмиадзин е центърът на Арменската апостолска църква. Основан е през 301г. от Григорий Просветителят. По-късно той е възстановен, завършен и понастоящем представлява комплекс, който включва катедралата, Духовната академия, Резиденцията на Католикос на всички арменци, Синода на Арменската църква и библиотека .Эчмиадзинский собор является центром армянской апостольской церкви. Музеят на катедралата, разположен зад олтара, съдържа: колекция от декоративно-приложно изкуство, свързано с литургията, предмети от злато, сребро, скъпоценни камъни, бижута, огромен сребърен съд за варене и легендарното „свето копие” . Посещение на храма на св. Гаяне (VII в. Сл. Н. Е.), дал живота си за разпространението на християнството в Армения. Намира се южно от Катедралата и е основан през 630 година от Католикос Езром. По-късно към западната фасада на храма е добавена галерия – място, където се погребват йерарсите на арменската църква, а мощите на св. Гаяне почиват в южната част. Преди входа на Ечмиадзин има величествен храм на мъченика св. Хрипсиме, чийто гроб е в криптата под олтара. Според легендата тя е била измъчвана и убита за разпространение на християнството в Армения. На мястото на нейната смърт през 7 век. Католикос Комитас издига храм. За това свидетелства надписът на западната стена на храма. Пътуване до едно от архитектурните чудеса на Армения, храма Звартноц (641-661 г. сл. Хр.) или храма на „Силите на бдение“, получил името си от думата „zvart“, което означава „радостно красив“ на арменски. В миналото това е било тристепенна структура, опираща се на масивни колони с изображения на орли, украсени с издълбани лози, нар, клони, умта и акапра. Останалите руини дават представа за рядката красота на този храм. Храмът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство (2000 г.). Връщане в Ереван.
Нощувка в Ереван

Ден 2 -Туристическа обиколка в Ереван

Закуска в хотела. Пътуване до долината Арарат до църквата Khor Virap. Оттук се разкрива уникална панорама към красивата библейска планина Арарат, искряща от снежнобели върхове. Дълбоко под църквата е свещено място: тук в тъмница в плен Григорий Просветителят прекарва 13 години по заповед на цар Трдат за разпространението на християнството в Армения. След освобождаването му през 301 г. Григорий Просветителят освещава арменския народ и християнството е прието в Армения като държавна религия. На мястото на затвора на Григорий Просветителят е построена църквата Хор Вирап, която се превръща в свято място за целия християнски свят, а Григорий Просветителят е издигнат в светец и се смята за основател на Арменската апостолическа църква. Входът за подземието е запазен в църквата, така че има възможност да слезете по стълбите и да огледате мястото на затвора. Посещение на манастирския комплекс Нораванк (XIII-XV век), който е изключителен паметник на средновековната архитектура и голям религиозен и културен център. Разположен сред старомодните отвесни червени скали на перваза на криволичещ пролом, той е изключително зрелище в своята красота. Храмът е украсен с изображения на Божията майка и Детето, Бог Отец, разпятието на Христос, както и голям брой ажурни хачкари. Близката църква Сурб Аствацацин (Богородица) е изключителен художествен паметник с мемориално значение. Първият етаж е служил за погребален свод, вторият като паметна църква. Особено красива е западната фасада на сградата, украсена с конзолни стълби, водещи към втория етаж. Ще посетим манастира Татев - един от най-уникалните и красиви манастири в Армения. Разположен е на ръба на дълбоко дефиле и е заобиколен от мощни укрепления. Ансамбълът Татев е в хармония с околния планински пейзаж. В миналото Татев е бил не само религиозен, но и политически център на княжество Сюник. Ще спрем по пътя, за да видите „Дяволския мост“. На връщане ще вземем лифта «Крилата на Татев».

Връщане в Ереван. Нощувка в Ереван

Ден 3 - Ереван - Хор Вирап - Нораванк - Татев

Закуска в хотела. Отправяме се  на север от Армения до манастирите Haghpat и Sanahin, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство (1996). Посещение на действащия манастир Haghpat, разположен на малко плато, заобиколено от клисури. През X-XIII век. Той е бил един от духовните и културни центрове на Армения. Следва посещение на пещерно-крепостния комплекс Зарни-Парни. Комплексът е разположен в живописно дефиле близо до село Хагпат. Следва пътуване до крепостта Ахтала - една от най-величествените крепости на територията на Армения. Зад високите и мощни стени на сградата има манастирски комплекс с три църкви, камбанария и други сгради. Казват, че манастирът дълго време пазил Светия кръст, с който бил кръстен Исус Христос. Следва пътуване до Санахин - манастирски комплекс, състоящ се от църквата Сурб Аствацацин (Света Богородица), църквата Аменапркич, параклиса "Свети Григор" (X век), сградата на академията (XI век), хранилището на книги (XI век), галерията сграда (X век), преддверие (XII век) и камбанария (XIII век). Всички тези структури са групирани около най-старата сграда - църквата "Света Богородица". Сградата е направена от базалт и представлява кръстокуполна църква с четири пътеки от всички страни. Академията е била исторически известна като Академията на Григор Магистрос Пахлавуни.

Връщане в Ереван. Нощувка в Ереван.

Ден 4 - Ереван - Ахпат - Пещерно-крепостен комплекс Зарни-Парни - Ахтала - Санахин

Закуска в хотела. Посещение на високопланинското езеро Севан - едно от чудесата на Армения. Това ослепително синьо езеро се намира високо в планината. Студено и величествено, в него се крие необяснима красота. Не без основание много художници избират Севан за обект на своето изкуство.

Посещение на манастира Севанаванк. Посещение на планинския курорт Дилижан. Разположен е високо в планините (1200-1500м), покрити с девствени борови гори. Ще разгледаме манастирския комплекс Агарцин (XIII век). Агарцин е най-уединеният и откъснат от външния свят манастир, включително група манастирски сгради, тясно съседни една на друга. Манастирът, който внезапно се появява сред гъсти дървета, създава приказно впечатление за изгубен свят. По-нататъшно посещение на средновековния манастир Гошаванк (XIII век). Манастирът е построен на мястото на древния манастир Гетик, разрушен от земетресение. Доказалият се учен и писател на средновековна Армения Мхитар Гош участва в строителството, на когото манастирът е кръстен. Ансамбълът на манастирските сгради включва църквата "Св. Аствацацин" (Богородица от 1196 г.), църквата "Св. Григор" (1231 г.), църквата "Св. Григор Просветителят" (1241 г.), книгохранилище с камбанария ( 1291), училищна сграда, параклис и галерия (XIII век).

Връщане в Ереван. Нощувка в Ереван.

Ден 5 - Ереван - Озеро Севан (Севанаванк) - Дилижан (Гошаванк, Агарцин)

Неделя: Ереван - Гюмри (Музей на градския живот, Черната крепост, разходка по старите улици) - Харичаванк - Ереван.

Закуска в хотела. Посещение на  Гюмри - вторият по големина град в Армения, разположен на 130 км от Ереван в района на Ширак.

Гюмри е град, който благочестиво почита народните традиции и се отличава със своето топло гостоприемство. Разходка из историческия квартал Кумайри, който е едно от малкото места в Армения със запазена автентична арменска градска архитектура. Районът има над хиляда сгради от 18 и 19 век. Посещение на Музея на градския живот, Черната крепост и разходка по старите улици на града. Връщане в Ереван. На връщане ще посетим манастира Харичаванк, разположен в подножието на западния склон на планината Арагац.
Нощувка в Ереван.

Ден 6 - Ереван - Гюмри - Харичаванк

Понеделник: Ереван - Амберд - Арагац (езерото Кари) - Алея на писмата - Сагмосаванк - майсторски клас на арменски сладки в истинска селска градина - Ереван

Закуска в хотела. Посещение на замъка Амберд - прекрасен паметник на средновековната архитектура (XI - XIII век). Нейната страхотна маса се издига над дефилето. Отвън замъкът е заобиколен от мощна крепостна стена с кули. Всичко тук е с отбранителни цели. Архитектурата е проста и строга. Амбeрд разполагал два резервоара и собствено водоснабдяване. Този замък е бил наследствено владение на принцовете Пахлавуни. На територията на крепостта се намира църквата Амберд, построена през 1026 г. Следва посещение на местна селска къща и участие в интерактивна демонстрация за приготвянето на традиционни арменски празнични ястия. Посещение на алпийското езеро Кари, разположено в кратер между четирите остри върха на планината Арагац на височина 3207 м над морското равнище. Планината Арагац е най-високият връх (4090 м.) От Арменската планина на територията на Армения. Красивият пейзаж на подножието и планинските пояси привличат туристи и алпийски алпинисти. През лятото склоновете са покрити със зелен цветен килим. Долините с цветя се отварят пред вас, толкова живописни, че цветовете им сякаш са границата на яркостта. Тук можете да намерите лавандула и балсам, градински чай и алпийска лайка, звънец, див копър и други алпийски билки. Масивът Арагац е неизчерпаем резервоар и източник на вода за Армения. Пътуване до парка Азбука, който е малка равнина, където са представени всички букви на арменската азбука, издълбани от туф, всяка от които колкото човешки ръст. Буквите се различават една от друга по декорация. Естествено разпръснати в самолет сред вулканични камъни, те сякаш израстват от далечното минало. Посещение на  манастира Сагмосаванк, разположен на ръба на скалиста скала на живописното ждрело на река Касах. Сагмосаванк датира от 1215 г., когато по заповед на княз Ваче Вачутян тук е издигнат храмът Сурб Сион. Посещение на местна селска къща и участие в интерактивна демонстрация за приготвянето на традиционни арменски сладкиши.

Връщане в Ереван. Нощувка в Ереван.

Ден 7 - Ереван - Амберд - Арагац - Сагмосаванк

Закуска в хотела. Свободен ден в Ереван.

Ден 8 - Вторник: Свободен ден в Ереван

Закуска в хотела. Освобождаване на стаята до 12:00 часа. Трансфер до летището 2,5 часа преди заминаване.

Ден 9 - Сряда: Трансфер до летището и отпътуване

Предимства на програмата

 • Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”
 • Програма без аналог в България
 • Специално подбрани хотели проверени на място
 • Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута
 • Удобно годишно време за посещение на страните от Централна Азия
 • Опитен водач на групата със седем тура по маршрута, запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.
 • Закуски;
 • Настаняване в хотел (8 нощувки);
 • Всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;
 • Професионален рускоговорящ гид;
 • Всички междуградски трансфери с автобус;
 • Местен гид с опит с български групи;
 • Билет за лифта "Крила на Татев" (двупосочно пътуване);
 • Майсторски клас по готвене на арменски сладкиши
 • Доплащане за единична стая
 • Лични разходи
 • Бакшиши

Важна информация

Изисквания за влизане в Армения:
При влизане на територията на Република Армения през въздушни и сухопътни граници пътниците ще бъдат помолени да предоставят сертификат за тест на COVID-19 PCR с отрицателни резултати, взети през предходните 72 часа, или Сертификат за ваксинация (напълно завършен ваксинационен цикъл).

Валиден международен паспорт – 6 месеца от датата на излизане от държавата

 • Минимален брой туристи: 1
 • Начин на плащане: 100% при записване.
 • При запитване Космос Травел ЕООД предлага полети от Варна/София до Армения и обратно.

Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.65 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи
на корекция.

 • ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т.14 от
  Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни
  причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 • Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗАД Армеец“ с адрес – гр.София, ул. „Стафан Караджа“ 2. Застрахователна полица номер 18 268 1315 0000672073
 • Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

Capital Hotel 3*econom или подобен

DBL – Двойно настаняване (мин. 2 човека)

470

SGL – Единично настаняване

645

Трети човек в DBL

410

Ani Central Inn 3* или подобен

DBL – Двойно настаняване (мин. 2 човека)

540

SGL – Единично настаняване

725

Трети човек в DBL

480

Ani Plaza 4* или подобен

DBL – Двойно настаняване (мин. 2 човека)

605

SGL – Единично настаняване

820

Трети човек в DBL

525

*цените са в щатски долари


Етиопия – забравената люлка на християнството

Етиопия  забравената люлка на християнството

 

Програма

Групата се събира в 21 часа на летището в Истанбул за полет на Етиопските авиолинии.

Ден1

Кацане на летище Bole - Адис Абеба с Етиопски авиокомпании от Истанбул.
Посрещане от местния партньор и трансфер до хотела с ранно настаняване въз основа на наличните стаи. Обяд.
В ранния следобед обиколка на града, включваща Катедрала Света Троица, Националния Музей и панорамна гледка към града от връх Ентото.
Вечеря за добре дошли в хотел "Ambassador" (обяд, вечеря)

Ден 2

След закуска трансфер до летище Аддис Абеба за полет до Аксум.ET 128 (07:40 - 09:10)
Аксум е било царство което е властвало части на Африка и Азия в продължение на векове. Най-важната сграда на Аксум е църквата "Света Богородица от Сион", където според легендата се намира Ковчегът на завета, донесен от сина на цар Соломон и царицата на Сава „Менелик“ преди близо 3000 години. Обяд. След това се отправяме на обиколка включваща посещение на музея, обелиските и стелата, руините на замъка на цар Калеб, двореца и баните на Савската царица. Вечеря. Нощувка. Consular / Yared Zema Hotel.

Ден 3 - Адис Абеба - Аксум

След закуска трансфер до летище Axum за полет до Lalibela ET 123 (12:10 - 12:50).
Лалибела е била през 11/13 век процъфтяваща и многолюдна столица на средновековна династия. Този исторически град е построен в края на 12 век от крал Лалибела. 11 изключителни по своя характер църкви са издялани в скалите от 40 хиляди работници в продължение на 23 години. Те са обявени от Юнеско за едно от чудесата на света. Всяка църква е архитектурно уникална, фино издълбана в твърдата скала. Обяд.
Следва посещение на първата част от единадесетте монолитни и полу-монолитни църкви от 12 век, които са класифицирани в две групи (източна и западна). Вечеря. Нощувка в хотел Zan seyoum или подобен.

Ден 4 - Аксум - Лалибела

След закуска екскурзия до една пещерна полу-монолитна църква на около километър извън града. Манастира Дева Мария. Обяд. Следва посещение на втората група църкви в града, която включва Бете Гебриел, Бете Меркориос, Бете Амануил, Витлеем и Бете Аба Либанос.
В късният следобед ще присъстваме на традиционна етиопска церемония за пиене на кафе в местно семейство. Вечеря. Нощувка в хотел Zan Seyoum или подобен.

Ден 5 - Лалибела

След закуска - свободно време и трансфер до летището Lalibela за полета до Gondar.
ET 123 (13:20 - 13:50)
Трансфер до хотела и чекиране. Обяд в Quara Terrace.

Гондер е е бил кралската столица на Етиопия до 1868 г. Градът е домът на Фалаша, „черните евреи“ от Етиопия, повечето от които заминават за Израел през 1991 г.
След обяд имаме обиколка на забележителностите , дворци, кралски сгради и църкви вкл. Крепостта Fasil Ghebbi, Fasiledes Bath и църквата Debre Berhan Selassie. Посещаваме едно от местните училища в града. Вечеря в ресторант с музика на живо
Нощувка в хотел AG или подобен

Ден 6 - Лалибела - Гондар

След закуска се отправяме към Бахирдар, разположен на брега на езерото Тана в Северозападна Етиопия. Половонмилионният град е разположен на югоизточния бряг на най-голямото езеро в Етиопия, където местните рибари все още използват папирусни лодки и само на 30 км (19 мили) от грандиозния водопад Tiss Isat. Обяд.
Следобед се качваме на лодка за едно малко приключение. Ще ви отведем до страхотната водна система, която придава на Синия Нил своята огромна сила. Тази разходка с лодка също предоставя възможност за разглеждане на великолепно запазените островни манастири от тринадесети век. Езерото има невероятна мрежа от 37 острова, разпръснати по повърхността на 3000 квадратни км. Минаваме покрай някои папирусни канута, които все още се използват от местните жители като транспорт. Посещенията включват древната църква и съкровищницата на Ура Кидан Мехрет на полуостров Зеги и Азуа Мариам, които са зарешени както за жени, така и за мъже. Вечеря. Нощувка в хотел Jacaranda или подобен.

Ден 7 - Гондар - Бахир Дар

Полет от Бахирдар до Джинка през Адис Абеба
ET 187 (09:40 - 10:40) и полет за връзка до Джинка ET 171 (11:45 - 12:55)
След пристигане обяд в ресторант Besha Gojo. След обяда се отправяме към Турми през долината Омо. Понеделнишкият пазар в Турми е доста пъстър и ще имате възможност да видите Хамър племето с типичните си украси. Вечеря. Нощувка: Turmi Lodge или подобен

Ден 8 - Бахирдар - Джинка

Закуска и след това трансфер до Оморат, за да посетите хората от Дасенеч (старото им име е Гелеб), които живеят на брега на река Омо. Те пресичат реката, използвайки ствол на дърво, за да отидат на западния бряг, където живеят по-голямата част от племето. Ежедневният пазар на оморати също е интересно място за спиране за снимка. Можете да преминете река Омо с лодка. Обяд. След обяд ще разгледаме племето Хамър и се отправяме към Джинка за нощувка. Вечеря. Нощувка в хотел Orit или подобен.

Ден 9 - Турми - Оморат -Джинка

След закуска отпътуваме за националния парк Маго Парк с джип. Пътьом разглеждаме парка и фауната с дивите животни. Крайната цел е племето Боди. Това е едно от най-отдалечените и уединени племена в Етиопия. Известни са с това, че много приличат на сумисти по своето облекло. На връщане спираме при племето Мурси, известно с дисковете в устните си и ушите си. Обяд пикник. След обяд се връщаме към Джинка и ще посетим местния пазар и музей. Нощувка в хотел Orit или подобен.

Ден 10 - Джинка

Полет ET 170 (13:25 - 14:35)
След закуска и свободно време, трансфер до летището за полет обратно до Адис Aбеба.
Посрещане на летището и трансфер до хотела. След това се отправяме към Меркато и си напазарувате малко сувенири, както и известното етиопско кафе АрабикаЗ.
Прощална вечеря с традиционна културна програма в Yod Abysinia. Нощувка хотел Ambasador или подобен.

Ден 11 - Джинка - Адис Абеба

Закуска и свободно време и трансфер до летището за полета.

Ден 12 - Адис Абеба

Предимства на програмата

 • Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”
 • Програма без аналог в България
 • Специално подбрани хотели проверени на място
 • Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута
 • Удобно годишно време за посещение на страните от Централна Азия
 • Опитен водач на групата със седем тура по маршрута, запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.
 • Самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети;
 • 12 нощувки със закуски. 12 вечери;
 • Всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;
 • Всички междуградски трансфери с автобус и влак;
 • Местен гид с опит с български групи;
 • Водач – преводач от Космос Травел със седем тура по дестинацията;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „ЗД Евроинс“ АД, покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19
 • Доплащане за единична стая – 480 евро.
 • Лични разходи
 • Бакшиши

Важна информация

Необходимо е да се направи PCR тест 72 часа преди пристигане в Таджикистан!
По време на тура ще бъде направен още 1 тест за влизанe в Узбекистан-цена на PCR теста-25usd

Валиден международен паспорт – 6 месеца от датата на излизане от държавата

 • Минимален брой туристи: 12
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 30 дни преди тръгването.
 • Начин на плащане: депозит при записване – 1000 лева и окончателно плащане – 30 дни преди тръгването.

Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.65 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи
на корекция.

 • ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т.14 от
  Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни
  причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 • Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗАД Армеец“ с адрес – гр.София, ул. „Стафан Караджа“ 2. Застрахователна полица номер 18 268 1315 0000672073
 • Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.


Бутан през есента

Бутан през есента

Какво са мечтите? Те са част от нашето все още неосъществено “Аз”. Докосването до  Бутан е като сбъдване на съкровена мечта. Срещата с местните е като изцеление. Питаш се, може ли да съществуват такива хора. Има ги. Да, те са там, високо в Хималаите, открили  своята хармония, упорито отказващи да я изтъргуват срещу материалните придобивки на западната цивилизация. Да, има такива хора. Намерете смелост да дойдете и ще разберете за какво иде реч.  Там природата е истинската реалност. Тя сакаш ни говори с шума на дърветата и ромона на реките. В нея животните се чувстват сигурни и спокойни, защото убиването им е забранено със закон. Бутан – преживяването като усещане на божественото начало.

Паро (2400 м) — Тхимпху (2320 м) — Пунака (1274 м) — ГангтейПаро (Такцанг-лхаканг, 3120 м)

Програма

Събираме се на летище и отпътуваме за Катманду през Истанбул в 17.50. Кацаме в 19.10 и в 20.30 продължаваме за Катманду.

Ден1 - София - Истанбул - Катманду

Пристигаме в Катманду сутринта в 6.20. Продължаваме с полет за Паро. Сам по себе си този полет е едно преживяване. Самолетът се рее около най-високите планински върхове в света. Ако имаме късмет ще видим и Еверест. Кацаме в Паро. На летището  ни посреща представител на партньорската  компания. Следва около двучасов трансфер до столицата Тхимпху. По пътя ще спрем до манастира Tachog Lhakhang, построен през 14 век от известния тибетски йоги Тантгтонг Гуалпо. Той е прочут със своите умения като лекар, архитект, ковач и строителен инженер. Висящ мост от ковани вериги води до манастира. Бутанците вярват, че преминавайки моста, ние прочистваме греховете си.
Настаняване в хотела, почивка.

След пристигане в Тхимпху се настаняваме в хотела. Ще вечеряме в местен ресторант с автентична бутанска кухня, съставена изцяло от биологични продукти. Вечерта ще се разходим в центъра на столицата. Ще се присъединим към хората посещаващи Мемориалната ступа, построена в чест на третия крал от неговата майка през 1974 година. Ще направим малка „Кора“ – обиколка около ступата, ще почетем мантри (който желае). Това място е култово за местните и чувството тук е сякаш целият град се е събрал.  Вечеря. Нощувка.

Ден 2 - Катманду

След закуска се отправяме към манастира Чагри. Разположен на половин час път от столицата, той е основан през 17 век от Шабдрунг Нгаванг Намгял. Главната светиня на манастира е статуята на Буда Шакямуни. За да бъде приключението по интересно, ще направим пешеходна разходка до самия манастир. По пътя в девствената гора пригответе фотоапаратите, защото често се виждат диви кози. Обядът ще бъде на брега на реката идваща от ледник. Обратно в столицата ще посетим главния манастир Ташичо Дзонг. И днес в него е разположен кралския секретариат. Прекрасни градини го заобикалят. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 - Тхимпху- манастира Чагри

След закуска се отправяме към Пунака. По път спираме на предела Дочу-Ла, висок 3080 метра. Ако имаме късмет ще видим прекрасна гледка към високите хималайски върхове. На самия проход се намира комплекс от 180 ступи с манастир, построени по специален повод. Ще направим стоп за кафе и фото приключения.
В долината Пунака се срещат двете големи реки Мо-Чу и Пхо-Чу. На това място е построен и най-красивия Дзонг именно Пунака Дзонг.  “Двореца на великото щастие”, както наричат тази сграда, е построен от обединителя на Бутан Шабдрунг през 1637г. Интересното е, че дворецът е построен на мястото където се сливат реката на майката и тази на бащата.  Тук през 1907г. е коронясан първият крал на Бутан. До 1955 година Пунака е бил столица на кралството, а днес е зимна резиденция на будисткото духовенство в страната.
В този ден ще посетим и Чами-лхаканг. Манастирът има сантиментална стойност за Бутан. Построен от щурия монах Друкпа Кинле, който с фалос изгонил през 13 век лошите сили от тези места. Монахът е въстанал срещу ортодоксалния будизъм.  Той е учел, че религията е вътрешно усещане и не е задължително да си отдаден монах, за да получиш просветление.  Той е смятан също за покровител на плодородието и много бездетни двойки отиват да се молят там. В това село рисунките на фалоси са навсякъде и символизират победа на доброто над злото. Счита се, че посещението в този манастир и изпълняването на конкретна церемония, изцелява безплодие. Вечеря. Нощувка. Zhingkham resort 4*
След края на програмата ще посетим фермерски дом. Там ще се запознаете с неговата добросърдечна домакиня, която ще ви покаже къщата и фермата. Ама Уангмо е родена и израснала в тази къща и тук са израснали няколко поколения от нейното семейство. Основната къща е на около 300 години, след това е построена и променена. Къщата е заобиколена от 5 декара земя, парцелът е в непосредствена близост до реката, на бреговете на която има дървени бани. Това е бутанска баня. Желаещите могат да се изкъпят и да се потопят в малък водопад.

Ден 4 - Тхимпху – Пунака

В този ден ще се насладим на селския живот в Бутан. Ще прекараме сред природата незабравими часове.
След спокойна закуска във вътрешния двор на къщата, ще тръгнем на поход до село Нубанг.
В това село са родени и израснали съпругите на Четвъртия крал (4 сестри, едната от които е майката на настоящия Пети крал). Къщата им е запазена в това уютно село, което е разположено на върха на планина с невероятна гледка към долината.
За вас ще бъде организиран пикник на открито.
След обяд ще слезем до фермата, разходката ще отнеме 1-1,5 часа. Ще се разходим, наслаждавайки се на всеки момент, както правят местните.
Вечеря и отдих на открито.

Ден 5 - Пунака

След закуска се отправяме към Гангтей. По път ще спрем в долината Пхобжикха намираща се на височина 2900 метра в покрайнините на националния парк Jigme Singye Wangchuk и принадлежи към област Wangdue Phodrang. Гордостта на долината са две живописни криволичещи реки: Накай-Чу (буквално "черна вода") и Гай-Чу ("бяла вода")
В този ден ще направим пешеходна разходка по пътеката Гангтей, която се вие ​​сред борчета, покрити с мъх, и ще видите с очите си възхитителните планински пейзажи. По пътя може да срещнете фазани жерави. Всяка година през октомври 550 жерава долитат от Тибет за да презимуват тук.. Ще посетите най-големият манастир Nyingma в Бутан, който е разположен на малък хълм в долината Пхобжикха.
Манастирът е заобиколен от голямо село и се обитава от 140 жители, които се грижат за манастира, както и техните семейства. Следва разходка из местната действителност.
Вечеря и почивка в хотела.

Ден 6 - Пунака – Гангтей

Закуска в хотела.
Преместване в Паро. Вечеря.
Ще посетим Кичу Лхаканг - един от най-старите манастири в Бутан. Основан е през 7 век от крал Сонгцен Гампо, благодарение на който будизмът се е разпространил върху обширната територия на Тибет и Хималаите. Според легендата Сонгцен Гампо с помощта на Кичу е изгонил демон, който се е установил в Хималаите и внушава страх у хората.
Вечеря в хотела.

Ден 7 - Гангтей - Паро

Паро Такцанг се намира северно от град Паро на шеметната височина от 3120 метра. За да стигнем до манастира, ще направим приятна 2-3 часова разходка из сенчести борови гори. Общо пътуването до Таксанг ще отнеме 5-6 часа.

След закуска се оправяме към Таксанг, ситуиран северно от град Паро на шеметната височина от 3120 метра. За да стигнем до манастира, ще направим приятна 2-3 часова разходка из сенчести борови гори. Общо пътуването до Таксанг ще отнеме 5-6 часа. Може да се каже, че този ден е апогея на целия тур. Всеки турист посетил Бутан, мечтае да се изкачи до този манастир. Много мистика витае около него. Защо е построен? Как функционира и до днес? Отговорът на тези въпроси ще получим след покоряване на височината, където е разположен той. Необходими са около 2.5 часа изкачване и преодоляване на около 800 метра денивелация. Всеки турист преценява сам своите физически възможности и си носи подходящи за планинско изкачване обувки. Според легендата  в 7 век, когато Гуру Ринпоче разбрал, че в долината на Паро вилнеят лоши същества, той превърнал една от двете си жени в тигрица, качил се на гърба й и прелетял  от източен Бутан до Паро. В продължение на 3 години 3 месеца, 3 дни и 3 часа, той се молил в пещерата, докато постигне успех над тъмните сили.  След това признателните поколения построили на същото място манастир. Обяд в кафетерия на върха. На връщане по пътя към Паро, ще посетим и манастира Киучу, един от 108 те построени от Тибетския крал Сонгстен Гампо, приличащ много на този в Лхаса. Прощална вечеря с кратка програма. Нощувка.

Ден 8 - Паро – Таксанг

Закуска и трансфер до летище. Полет за Катманду. След пристигане трансфер до хотела и свободно време за разходка.

Ден 9 - Паро-Катманду

Закуска в хотела. Целодневен тур в старата част на непалската столица- Durbar Square. Ще разберем как е изграждана държавността по тези земи в средните векове. Вечеря в традиционен непалски ресторант с местна музика. Нощувка.

Ден 10 - Катманду

Сутринта рано трансфер до летище и в 7.35 полет за Истанбул. Кацане там в 12.55. Продължаваме за София в 15.35. Пристигаме в 16.55 същия ден.

Край на програмата.

Ден 11 - Катманду - Истанбул - София

Условия

 • Цена на човек в двойна стая  - 2990 евро / 5848 лева.
 • Доплащане за единична стая – 450 евро / 880 лева.
 • Записването за екскурзията става след сключване на договор и внасяне на депозит в размер на 1500 лв.;
 • Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
 • Една снимка паспортен формат за непалска виза;
 • За деца под 18 г., пътуващи сами или с единия от  родителите, освен необходимия документ за самоличност, е необходима и нотариално заверена декларация на български език от двамата родители, че са съгласни детето им да пътува в чужбина, с телефон на нотариуса. Оригиналната декларация и 2 копия следва да се носят по време на програмата;
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;
 • Туроператорът предоставя възможност за сключване по желание на клиента на допълнителна застраховка „Отмяна на пътуване“Тази застраховка се сключва срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Застрахователят възстановявa на застрахованото лице разходи за самолетни билети, хотелски резервации и други туристически и бизнес услуги, извършени предварително, които не могат да бъдат възстановени при отмяна на пътуването. Покриват се редица рискове, включително разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет.
 • Самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети;
 • 11 дни / 9 нощувки;
 • Бутанска виза;
 • Настаняване в двойни стаи в хотели 3 и 4 звезди (8 нощувки в Бутан и 2 нощувки в Непал)
 • Пълно изхранване в Бутан- закуски , обяди и вечери;
 • Закуски и една традиционна вечеря в Непал;
 • Входни такси за всички забележителности по програмата;
 • Всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;
 • Всички междуградски трансфери с автобус и влак;
 • Местен водач в Бутан по време на целия тур;
 • Водач – преводач на български, запознат с източните религии и разбирания за живота, правил скоро този тур.
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „ЗД Евроинс“ АД, покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19
 • Доплащане за единична стая – 450 евро.
 • Лични разходи
 • Непалска виза 25 долара/ заплаща се на летище в страната/;
 • Бакшиши

Важна информация

 • Валиден международен паспорт – 6 месеца от датата на излизане от държавата
 • Една снимка паспортен формат за непалска виза

Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.65 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи
на корекция.

В момента няма актуална информация.

 • ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т.14 от
  Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни
  причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 • Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗАД Армеец“ с адрес – гр.София, ул. „Стафан Караджа“ 2. Застрахователна полица номер 18 268 1315 0000672073
 • Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.