MSC Cruises


MSC Cruises

ЗА КОМПАНИЯТА


MSC Cruises e една от най-бързо развиващите се круизни компании в света. Стартирала пътническите си круизи преди около 30 години, днес е една от компаниите символ на качество, стил и невероятно обслужване. MSC Cruises е компанията с най-млада флотилия, като средната възраст на корабите е под 5 години.

MSC Cruises с гордост отбелязват, че са единствената изцяло италианска круизна компания, с изцяло италиански вкус към красотата и внимание към детайла и 100% италианско обслужване. Ако сте любители на типичната италианска пищност и искате един традиционен, изтънчен круиз със силното влияние на цялата средиземноморска култура, това вероятно е вашата компания.

На корабите на MSC Cruises персоналът говори поне няколко европейски езика, а повечето съобщения, касаещи пътниците се оповестяват на английски, немски, френски и италиански език. Казват, че за MSC Cruises, Средиземноморието не е просто регион на плаване, а домът им.

Корабите на MSC плават в Източното и Западното Средиземноморие практически целогодишно, което ги прави уникални за региона. Освен Средиземно море, в различни периоди на годината с тях може да пътувате и из Северна Европа, Карибите, Южна Америка или Южна Африка.

MSC са много добър вариант за не много скъп, но изискан и стилен круиз за двойки и семейства с деца. Има добър коктейл от забавления, вечерни шоу програми и разнообразие, с подчертан фокус към опитването на кулинарни и винени изкушения.

ФЛОТИЛИЯ


Към днешна дата, корабите на MSC Cruises са 18 на брой, условно разделени на няколко класа, според големината им, капацитета им за превозване на пътници и разнообразието от дейности и услуги на борда:

Кораби от клас Meraviglia Pus:

 • MSC Grandiosa (2019) с капацитет 6297 пасажери;
 • MSC Virtuosa (2020) с капацитет 6297 пасажери, стартира плаванията си през есента на 2020 г.

Кораби от клас Seaside:

 • MSC Seaside (2017) с капацитет 5119 пасажери;
 • MSC Seaview (2018) с капацитет 5179 пасажери;

Кораби от клас Meraviglia:

Кораби от клас Fantasia:

 • MSC Fantasia (2008) с капацитет 3274 пасажери
 • MSC Splendida (2009) с капацитет 3959 пасажери, напълно реновиран през 2015 г.
 • MSC Divina(2012) с капацитет 4345 пасажери
 • MSC Preziosa (2013) с капацитет 3502 пасажери

Кораби от клас Musica:

 • MSC Musica (2006) – капацитет 2550 пасажери
 • MSC Orchestra (2007) – капацитет 2550 пасажери
 • MSC Poesia (2008) – капацитет 2550 пасажери
 • MSC Magnifica (2010) – с капацитет 3223 пасажери

Кораби от клас Mistral:

 • MSC Armonia (2001) с капацитет 2679 пасажери, напълно обновен през 2014 г., удължен и с добавени каюти с балкон;
 • MSC Sinfonia (2002) с капацитет 1952 пасажери, напълно обновен през 2014 г., удължен и с добавени каюти с балкон;
 • MSC Lirica (2003) с капацитет 1976 пасажери, напълно обновен през 2015 г., удължен и с добавени каюти с балкон;
 • MSC Opera (2004) с капацитет 2142 пасажери, напълно обновен през 2015 г., удължен и с добавени каюти с балкон;

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ


 • Билет за круиз – Круизният билет е електронен. Ще го получите от офиса на Cosmos Travel по имейл до няколко дни преди началото на круиза и след като сте заплатили цялата сума за вашия круиз. Един електронен билет се отнася за всички пасажери настанени в една и съща каюта. Билетът за круиз представлява договор за превоз на пътници и техния багаж и регламентира вашите взаимоотношения с круизната компания при възникване на различни обстоятелства по време на осъществяване на круиза.
 • Международен паспорт – При пътуване на круиз трябва да разполагате с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на приключване на круиза. НЕ е възможно пасажери с българска националност да бъдат настанени на борда на круизния кораб с лична карта или с шофьорска книжка, дори целият маршрут на круиза да е в рамките на ЕС. Въпреки това препоръчваме да носите втори документ за идентификация – лична карта или шофьорска книжка.
 • Предварителна онлайн регистрация – Круизният билет се предоставя на пасажерите, едва след попълване на задължителната регистрация. Тя трябва да бъде попълнена най-късно до 4 дни преди началото на круиза. В случай, че нямате такава регистрация е възможно забавяне на процеса на настаняването ви на борда на кораба или дори отказ за настаняване. Повече информация относно попълването на регистрационната форма може да получите от офисите на Cosmos Travel.
 • Медицинска застраховка при пътуване в чужбина – в цената на круиза не е включена медицинска застраховка, поради което всеки пасажер следва на свой риск и за своя сметка да сключи застраховка „медицински разходи в чужбина с асистанс и репатриране” с избран от него застраховател. Препоръчва се също да си осигурите застраховка, покриваща загуба и повреда на багаж, застраховка „злополука” и др. застрахователни продукти, покриващи различни рискове по време на пътуване извън България.
 • Визи и изисквания на имиграционните власти в посещаваните държави – имиграционните изисквания на различните държави варират и могат да се променят по всяко време, поради което препоръчваме да се обърнете за допълнителна информация към вашия туристически агент или към посолствата на държавите, включени в маршрута на вашия круиз.

НА БОРДА НА КОРАБА


 • Багаж – Няма конкретни ограничения относно количеството багаж, което ще носите с вас на борда на кораба по време на круиза. Основното ограничение в броя чанти и теглото им обичайно се задава от изискванията на авиокомпанията, която ще използвате за транспортиране до / от началното / крайното пристанище на вашия круиз. Все пак препоръчва се багажът да не надвишава 2 пътни чанти с максимално тегло до 23 кг. всяка от тях. Документи, лекарства и ценности трябва да носите винаги само в ръчния си багаж.
 • Бременност – Жени, навлезли в 24-тата седмица от бременността си не се приемат на борда на кораба.
 • Деца – Пътуване само с единия родител – когато дете под 18 години пътува само с единия си родител, тогава придружаващия родител трябва да представи предварително попълнена и нотариално заверена форма по образец на круизната компания, с която декларира че носи пълна отговорност за поведението и действията на детето по време на круиза. Чрез този документ отсъстващият родител също декларира, че предоставя права на круизната компания за медицинско лечение на детето в случай на възникване на внезапно заболяване или злополука. Липсата на този документ може да възпрепятства настаняването ви на борда на круизния кораб. В допълнение на т.нар. “parent consent form”, придружаващият родител трябва да разполага и с нотариално заверен документ, издаден на български и на английски, чрез който отсъстващият родител дава съгласието си детето да напуска България.Важно е да знаете, че с MSC Cruises, децата до 12 ненавършени години пътуват безплатно, ако са настанени в една каюта заедно с родителите си. За децата се заплащат единствено пристанищните такси, които обикновено са межди 120 и 140 евро.
 • Бебета – На борда на кораба се допускат бебета;
 • Домашни любимци – Поради мерките за безопасност не се допускат домашни любимци на борда на корабите на MSC.
 • Здравословни и физически проблеми – Винаги, когато е възможно круизните компании се опитват да настанят на борда на кораба хора със специални нужди. На повечето круизни кораби има каюти, пригодени за хора с физически увреждания. Съществуват обаче различни условия, за приемане на пътници със здравословни и физически проблеми. Повече информация за тези условия може да получите от офисите на Cosmos Travel.
 • Процедури на круизния терминал – началният час, в който започва чекирането за качване на борда на кораба в началното пристанище е упоменат във вашия круизен билет. Препоръчваме да не се явявате по-рано на терминала от упоменатия начален час, тъй като на круизните терминали няма удобства за продължителен престой на пасажери и багаж. Часът на отплаване от началното пристанище е посочен в подробното описание на пътуването, във вашия круизен билет.
 • Чекиране – Всички пътници трябва да са приключили с чекирането си и да са на борда на кораба не по-късно от 2 часа преди обявения час на отплаване! Пътници, които се явят за чекиране след като гишетата са затворени, ще трябва за своя сметка да се придвижат до първото следващо възможно пристанище от маршрута.MSC не приемат гости с неизрядни документи (паспорт ,виза), както и пътници явили се след обявените за чек-ин часове. Не се възстановяват суми на лица, които не представят изрядни документи, или закъсненията за чек-ин.
 • Промени в маршрута – Маршрутът на круиза може да бъде променен. На борда кораба можете да следите дневният бюлетин с най-актуална информация.
 • Настаняване на борда на кораба – Обичайно каютите са достъпни за пасажерите след 14:00ч. През това време всички заведения за хранене, както и баровете и кафенетата вече работят, така че може да се възползвате от всички услуги веднага след качването Ви на борда.
 • Инструктаж за безопасно пътуване “LIFE BOAT DRILL” – Този инструктаж се провежда в първия ден от круиза, той е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за всички пасажери. По време на инструктажа всички услуги на борда се преустановяват. Инструктажът съдържа важна информация относно действията, които следва да предприемете в случай на инцидент: как да поставите спасителната си жилетка, къде е Вашата сборна станция за качване в спасителната лодка и т.н.

ГАСТРОНОМИЯ


 • Хранене на борда – Вечерята се сервира в ресторантите на две смени в 19:00 и в 20:45ч. Часовете за хранене може да варират в зависимост от разписанието на кораба в зависимост от часовете на пристигане и отплаване в отделните пристанища. Всички промени ще бъдат посочени в Дневната програма; Промяна на смяната за вечеря се заявява при качването на кораба. Напитките към блок масата и напитките от машина на закуска са включени в цената. Баровете и ресторантите на кораба предлагат голямо разнообразие от напитки срещу допълнително заплащане. Сметката за всички напитки, закупени в баровете и ресторантите на борда на кораба, са записва на бордната карта и се урежда в края на круиза. Към цената се добавя и такса обслужване в размер на 15%.
 • Облекло – Облеклото трябва да бъде подходящо за сезона. На борда на кораба пътниците могат да носят удобно всекидневно облекло. Препоръчва се носенето на слънчеви очила и шапки. На борда са подходящи сандали или обувки с гумени подметки, а за бреговите екскурзии – спортни обувки. Вечерното облекло се разделя на неофициално, полуофициално и официално. Повечето вечери на кораба са неофициални. За тези вечери препоръчваме летни рокли за жените и леко сако за мъжете. За официалните вечери препоръчваме коктейлни рокли за дамите и леки костюми за мъжете. За ГАЛА вечерите и партитата препоръчваме тъмен костюм.

Източници на съдържание: crusit.bg