ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧУЖДИТЕ СТРАНИ

Какво трябва да знаеш за Бутан

 1. На влизане на Бутан трябва да представите писмо за визовата подкрепа, въз основа на което ще получите виза в паспорта си.
 2. Също така е необходимо да имате копие на билет за обратния полет в готовност.
 3. Снимки и пари НЕ СА НЕОБХОДИМИ.

 1. Обменен курс на долара в местна валута: 1 USD = 66-68 NU
 2. Препоръчваме да имате пари (долари) за лични разходи, пазаруване. Те могат да се обменят в банка.
 3. Банковите карти не се приемат навсякъде, има затруднения при получаване на пари от банкомати.

 1. СПА услуги, масажи не са включени в цената на тура. Ако имате нужда от помощ при резервирането на спа процедури, моля, свържете се с ръководството или персонала на хотела.
 2. Всички хотели разполагат със сапун, шампоан, кърпи, тоалетна хартия.
 3. На летището ще бъдете посрещнати със табела на местния туроператор. Трябва да напуснете летището (по правило водачите не се допускат вътре в сградата).

 1. Когато влизате в манастири, трябва да свалите обувките си. Има и изискване за облеклото. Не можете да влизате с шорти, къси поли, тениски с къси ръкави. Винаги е по-добре да имате шал или яке с дълъг ръкав, което можете да облечете. Трябва да си свалите шапките и слънчевите очила.
 2. В манастирите е обичайно да оставяте парични дарения на олтари. Препоръчваме да си подготвите дребни пари.
 3. Записването на видеоклипове и правенето на снимки  в манастирите е строго забранено! На територията на манастирите трябва да си изясните с водача къде можете да снимате.

 1. В културата на Бутан отношението към другите е от голямо значение. В никакъв случай не повишавайте глас, в заведенията сервитьорът може да откаже да Ви обслужи, ако не се отнасяте с уважение. Същото е в хотелите.
 2. Пушенето е забранено на обществени места, както и на територията на манастирите. Можете да пушите само там, където има знак.

 1. При закупуване на сувенири можете да се пазарите, но обикновено отстъпката би била малка, 10-20%. Препоръчва се да приемете цената на продавача след договорката, т.е. не е нужно да се пазариш дълго време (както в Индия), в Бутан това не работи, по-скоро ще се обиди продавачът.
 2. В Бутан цигари не се продават. Можете да донесете до 300 цигари на човек. Всеки брой цигари трябва да бъде деклариран (дори ако е в отворен пакет). Митата са изключително високи.
 3. В края на обиколката се препоръчва да оставите бакшиш на шофьорите и водача.

Пролетта и есента в Бутан са най-добрите сезони. Топло, сухо време. Обикновено е слънчево, но през май има вероятност за краткотраен дъжд през деня.

Вземете със себе си:

 1. Удобни обувки, за предпочитане два чифта. За града са подходящи обувки без токчета, например маратонки. За пешеходен туризъм се нуждаете от комфортни спортни обувки, с дебела и мека подметка.
 2.  Дрехи, покриващи краката и ръцете (панталони, блузи и ризи с дълги ръкави). Не навсякаде се допускат тениски с къси ръкави. Ако все пак отидете с риза с къс ръкав, вземете дълга връхна дреха с вас, в случай, че трябва да закриете ръцете си или кърпа(шал) за жени (за раменете).
 3. Тънко яке (за вятър). Рано сутрин и вечер в планините може да бъде хладно, полезно е и в случай на дъжд.
 4. Блуза или друго удобно яке сутрин и вечер може да са полезни.
 5. Малка раница за еднодневни пешеходни преходи, където можете да поставите бутилка вода, салфетки и други лични вещи, необходими през деня.
 6. Мокри, сухи салфетки, дезинфекционен крем за ръце (има специални гелове в малки бутилки).
 7. Шапка, забрадка на главата за предпазване от слънцето.
 8. Слънчеви очила и крем.
 9. Лекарствата, които обикновено приемате.
 10. Плътни чорапи (дебели), те ще ви бъдат полезни в манастирите, където трябва да свалите обувките си, а подът често е много студен.
 11. Бонбони и малки подаръци за деца (моливи, маркери, детски сувенири), които ще срещнете (по желание).
 12. Чадър.

* Но помнете, това са Хималаите и от тези правила може да има изключения. Много е рядко, но все още има сняг през март-април и октомври-ноември. А също и вятърът. Ето защо, ако искате да сте в безопасност и да не страдате от студа, вземете и топли неща. Освен това, преди да пътувате, проверете времето в интернет.

 1. Полицейски номер: 113.
 2. Бърза помощ: 112.
 3. Телефон на гида Пламен Узунов: +359884218826

Какво трябва да знаеш за Иран

 1. За влизане на Иран е необходима виза – 75 евро /за притежатели на български паспорт; Космос Травел оказва съдействие за попълване на документите и получване на Виза на летището/ От октомври 2018 г. има възможност визата да бъде положена на отделен лист, а не в паспорта.
  Моля носете 75 евро в брой за заплащането на визата.
 2. При влизане в Иран, в паспорта Ви не трябва да има печат от влизане в Израел, тъй иранските власти ще Ви откажат влизане в страната.

 1. Валута – Ирански риал (IRR), необходимо е носене на пари в брой – препоръчително в евро.
 2. Чужди кредитни и дебитни карти не се приемат и е невъзможно да бъдат ползвани на територията на Иран.
 3. Обмяна – В големите градове има възможност за обмяна на валута. Можете да направите обмяна на ирански риали от щатски долари (по възможност от по-едри банкноти) или от евро.На място местният екскурзовод ще ви съдейства за обмяната.

 1. Електричество – 230 V – контактите и щепселите в Иран са същите като у нас.
 2. В повечето хотели има интернет на рецепциите. Скоростта му не е висока, но е достатъчна, за да се установи връзка.
 3. Всички закуски, обяди и вечери по програмата, като в Техеран за включени само закуски и вечери.
 4. Самолетни билети включват летищни такси.

 1. Религия – ислям (шиити, сунити), бахаи.
 2. Официален език – фарси (или персийски език), други – азербайджански и кюрдски.
 3. Облекло – Необходимо е глезените, раменете и ръцете до лактите да са покрити. Не е препоръчително носенето на открити сандали.
 4. Жените да са облечени или с дълга рокля до глезените или с панталон и туника или  блуза с дълъг ръкав, покриваща седалището. Косата да е покрита с шал – може и ефирен такъв.
 5. Официални празници: 11 февруари– Ден на революцията, 19 март – Национализация на петролната индустрия, 21 март– Норуз – Нова Година, пролетно равноденствие, 1 април – Ден на Ислямската Република, 2 април – Ден на природата, 4 юни – Кончина на Имам Хомейни, 5 юни – Въстание на Хордад (въстание против шаха през 1963 г.).

 1. Местна кухня – разнообразна – във всяка провинция фигурират ястия и кулинарни традиции и стилове.
 2. Основната персийска кухня представлява комбинации от ориз с месо, пиле или риба и лук, зеленчуци, черупкови плодове и билки.
 3. За постигане на балансиран вкус деликатно се смесват характерни аромати като на шафран, сушени лаймове, канела и магданоз.

 1. Бакшиши – не са задължителни, прието е в скъпите ресторанти да се оставят 10% бакшиш, както и дребни на пиколото в хотела.
 2. Ако сте доволни от обслужването по време на екскурзията, може да си подготвите и около 20-30 евро за екскурзовода на място и шофьора.
 3. В края на обиколката се препоръчва да оставите бакшиш на шофьорите и водача.

 1. Местно време – Часовата разлика между България и Иран е +0:30.
 2. Времето – Температурите обикновено са по-високи от българските – през април месец средните температури в северната част на страната са между 11 и 22 градуса, на юг достигат до 9-24 градуса.
 3. Климат – разнообразен – сух, с дефицит на влажност и субторпичен, с прохладно лято и топла зима.
 4. Географско положение – Намира се в Близкия Изток и граничи със седем държави – Туркменистан на североизток, Афганистан и Пакистан на север, Ирак и Турция на запад, Армения и Азербайджан на северозапад. Иран има излаз на Каспийско море на север и Персийския и Омански залив на юг-югозапад.

 1. Телефонен код: +98; При нужда от спешна медицинска помощ в Иран наберете телефонен номер 115. При необходимост от постъпване в лечебно заведение следва незабавно се свържете със своята застрахователна компания.
 2. Внимание!
  Във Вашата пакетна цена има включена застраховка „Помощ при пътуване“, която се намира във водача на групата.
 3. Телефон на гида Пламен Узунов: +359884218826
 4. Посолство на Република България в Ислямска република ИранАдрес: Tehran, “Vali-ye Asr” Ave, “Tavanir” Ave, “Nezami-ye Ganjavi” Str. 40, Teheran, Iran
  Телефон: +98 21 8877 5662; +98 21 8877 5037
  Факс: +98 21 8877 9680
  Дежурни телефони в извънработно време:
  +98 21 8877 5662; +98 21 8877 5037
  0098 930 568 34 09 /мобилен/Телефон за автоматична информация по консулски и визови въпроси към централата на посолството: 0098 21 8877 5774
  E-mail: Еmbassy.Тehran@mfa.bg

Какво трябва да знаеш за Йемен и Сокотра

 1. За влизане е необходима виза. Виза за Йемен – 100 щатски долара – включена е в цената на пътуването.
 2. Копие на международен паспорт с валидност шест месеца след датата на връщане.
 3. Ако желаете можем да ви направим застраховка „Отмяна на пътуване“, не по-късно от пет дни след сключването на договора с компанията.
 4. Наличието на израелски печати в паспорта е предпоставка за отказ на йеменска виза.

 1. На острова се използва йеменскяит риал, като курса е 1 YER = 0,0069 BGN. Може и да си носите долари.
 2. Ще имате нужда от пари в брой, тъй като на острова няма банкомат и не се приемат кредитни карти. Приемат се йеменски риали и долари (банкнотите трябва да са емисия не по-рано от 2009 година).

 1. Този ЕКО-тур в края на дивата природа предполага настаняване в къщички на брега и луксозни палатки.
 2. На острова липсват добре утвърдени хотели, въпреки че има няколко къщи за гости, в които пътниците да отседнат по време на кратките си посещения.
 3. Осигуряват се хигиенизирани матраци, въглавници и одеала за нощувките в палатка, достаточно количество вода за личната хигиена.
 4. Триразово хранене на ден, плюс закуски, минерална вода и безалкохолни напитки вие обезпечават двама готвачи по време на тура.
 5. Възможно е на места да има недотам комфортни тоалетни и бани, но това е част от местната действителност.
 6. До летището в Сокотра вие транспортира самолет от Абу-Даби.
 7. Транспортът е деликатен въпрос на Сокотра, тъй като се смята, че пътното строителство на местно ниво е пагубно за острова и неговата екосистема. Общественият транспорт на Сокотра е ограничен до няколко микробуса.
 8. Наемането на кола обикновено означава наемане на 4WD автомобил и шофьор. За транспортиране на туристите в нашият тур се исползват пет джипа тойота /по трима човека в джип/. Допълнителен автомобил кара  необходимото оборудване за къмпинг и приготвяне на храна на място.
 9. Интернетна и мобилна връзка няма. Ток – от генератори.

 1. Населението е предимно мюсюлманско или христианско. В настоящо време християнството в Сокотра е в упадък. Има и местните религиозни вярвания, също са практикуват древни магически ритуали.
 2. Островът е дом на семитския език сокотри, който е свързан с други съвременни южноарабски езици на арабския континент. Има древна традиция на поезията и ежегодно на острова се провежда поетичен конкурс.
 3. Основните занимания на жителите на Сокотра традиционно са риболовът, животновъдството и отглеждането на фурми.

 1. Багажът ви е добре да бъде голям сак до 20 кг и малка раница. Твърди чанти и куфари с колела не са добра идея.
 2. Като цяло два панталона и две тениски с дълъг ръкав, както и пет шест тениски с къс ръкав, са базово необходими. Бански за къпане също. Една топла блуза и едно яке за вечерите също ще Ви потрябват.
 3. Тоалетни принадлежности, мокри кърпички и други принадлежности за лична хигиена също са необходими по време на пътуването.
 4. Обезателно репелент за комари.
 5. Крем против изгаряне, слънчева шапка, очила.
 6. Малка чантичка за съхранение на пари и паспорт, лесна за носене на кръста или удобна за Вас.
 7. Една лична кърпа.
 8. Комплект за първа помощ.
 9. Ножче удобно за употреба.
 10. Химикал.
 11. Външно зарядно за камера или фотоапарат.
 12. Удобни обувки за ходене или трекинг сандали (острите камъни са често срещани и на някои плажове), също така са препоръчителни и аква обувки.
 13. Удобни, неформални, леки дрехи (не забравяйте, че това е мюсюлманска държава)
 14. Може да изберете Вашето лично оборудване за дайвинг, шнорхелинг и резервна тениска, за да избегнете слънчеви изгаряния , докато плувате.
 15. Джъмпер, ветровка и дебели чорапи, ако къмпингувате през нощта в планината
 16. Паста за зъби и четка за зъби
 17. Чанти:
  • Голям багаж – препоръчваме нещо лесно за носене като голяма раница
  • Малка чанта – за Вашата електроника, паспорт и ценни вещи.

Има възможност срещу заплащане на място за:

  • дайвинг
  • шнорхелинг
  • риболов
  • кайтсърф
  • кану каяк
  • паделинг
  • разходка с жирокоптер или хеликоптер
  • хена татуировки

 1. Местно време – няма часовата разлика между България и Йемен.
 2. Климатът на Сокотра е тропически, пустинен, граничещ с полупустинен със средна годишна температура над 25 °C. Годишните валежи са леки, но са сравнително разпределени през цялата година. Югозападният сезонт на мусони от юни до септември носи силни ветрове и открито море. В продължение на много векове моряците от Гуджарат наричат ​​морския маршрут близо до Сокотра като „Сикотро Синх“, което означава лъвът на Сокотра, който постоянно реве – имайки предвид откритото море близо до Сокотра.
 3. Географско положение – в Индийският океан, между канала Гуардафуй и Арабско море, в подчинението на Йемен, но под контрол от Обединените Арабски Емирства.

 1. Внимание!
  Във Вашата пакетна цена има включена застраховка „Помощ при пътуване“, която се намира във водача на групата.
 2. Телефон на гида Пламен Узунов: +359884218826

Какво трябва да знаеш за Пакистан

 1. За влизане на Пакистан е необходима виза – 35 евро /за притежатели на български паспорт; Космос Травел оказва съдействие за попълване на документите и получване на Виза на летището/
  Моля носете 35 евро в брой за заплащането на визата.
 2. При влизане в Пакистан, в паспорта Ви не трябва да има печат от влизане в Израел, тъй като власти могат да Ви откажат влизане в страната.

 1. Валута – пакистанска рупия (PKR)
 2. Повечето места имат банкомати, които приемат основни кредитни карти като AmEx, MasterCard и VISA.
 3. По принцип е за предпочитане да конвертирате чуждестранните си пари в рупии, преди да направите покупки (това е вярно само ако купувате с пари в брой, а не с кредитна карта).
 4. Внимавайте да посочите сумата, която искате да обмените, и поискайте „най-добрата оферта“, тъй като ставките на борда често са регулируеми, особено за по-големи суми.
 5. Някои малки фирми може да се стремят да ви таксуват 2-3 процента търговска такса.
 6. Кредитни карти се приемат в търговски вериги магазини и други ресторанти и магазини в много градове.
 7. Тъй като малките магазини и семейните заведения на практика никога не приемат кредитни карти, добре е да имате малко пари в брой.
 8. Пакистан, особено Карачи, се смята като една от най-евтините дестинации за пазаруване в света.

 1. Трансфери от и до летищета в Исламабад и Карачи са включени в пакет.
 2. Също се включен транспорт по обявеният маршрут от пристигане до заминаване (джип и автобус)

 1. Религия – мюсюлмани – 96,7%, християни – 1,8%, индуисти – 1,1%, други – 0,4%.
 2. Официален език – урду, английски
 3. Облекло – Пакистанско облекло се отнася до етнически облекло който обикновено се носи от хората в страната Пакистан и от хората от пакистански произход, основно е свързано с религиозни и културни обичаи. За чужденци няма специални изисквания.

 1. Храната в Пакистан е известна с употребата на всички видове билки и подправки. Всяко традиционно ястие е специална смес, чиято рецепта е усъвършенствана през поколенията, за да ѝ придаде идеален вкус.
 2. Кухнята на Пакистан основно взема начало от съединение на арабската и индийската култура и кулинарни изкуства.
 3. Силни, обикновено пикантни подправки характеризират тази кухня. Исползва се много специфичен горещ пипер.

 1. Бакшиши – не са задължителни, прието е в скъпите ресторанти да се оставят 10% бакшиш, както и дребни на пиколото в хотела.
 2. Ако сте доволни от обслужването по време на екскурзията, може да си подготвите и около 20-30 евро за екскурзовода на място и шофьора.
 3. В края на обиколката се препоръчва да оставите бакшиш на шофьорите и водача.

 1. Местно време – Часовата разлика между България и Пакистан е +2:00.
 2. Времето – Температурите обикновено са по-високи от българските. Климат – мусонен, тропичен, на северозапад – субтропичен.
  Средни температури – януари (12,16°С); юли (30, 35°С)

 1. Телефон на гида Пламен Узунов: +359884218826
 2. Българско посолство в Исламабад, Пакистан:
  Bulgaria (BG) Representation in Pakistan (PK)
  Уебсайт:
  http://www.mfa.bg/embassies/pakistan
  Електронен адрес:
  embassy.islamabad@mfa.bg
  Телефонен номер:
  (+92) 51 260 0846
  Факс:
  (+92) 51 260 0847
  Пощенски адрес:
  Plot # 6-11, Diplomatic Enclave, Ramna 5, Islamabad-, Pakistan