Нарекох това място приказка за възрастни. Тук природата е създала хилядолетни ледници, изумрудено сини езера, недостъпни върхове, странна растителност, като високо на теб летят кондори. Национален парк Торес дел Пайне е бижуто на чилийска Патагония. Има два начина да правите трекинг тук. Първият е наречен О и изисква поне 8 дни, 2000 долара и доста усилия. Проблемен в него е само един участък, преминаването през който изисква не само умения, издържливост, но и хубаво време. Вторият начин се нарича W. Нужни са 5 дни 1000 долара и усмивка за да преживеете цялата му красота. Е, аз го направих. Спи се в помещения за 6 човека в стая на двуетажни легла. Храната и банята са добри. Преходите са между 7 и 10 часа. За да дойдете тук е нужна резервация поне година предварително. Туристите са от цял свят. Вървейки имах усещането, че съм на Камино в Испания. Ако желаете ще дам координати на местен човек за да организира пътуването ви до тази красота. Паркът може да се съчетае с чилийска, аржентинска Патагония и дори с цяла южна Америка. Наскоро един приятел ме попита защо си причинявам такива пътувания?
Любимият ми отговор на въпроса защо пътуваме, е дал Джон Лии Малъри преди почти сто години. Журналист настоятелно го пита: Защо искате да изкачите Еверест? Там няма нищо, освен сняг и камъни. Защо ли, отговорил той. Защото е там. И продължил така:
“Едва ли изкачването на Еверест има конкретна практическа полза. Но ако не може да разберете, че има нещо в човека, което отвръща на предизвикателството на тази планина и отива да го посрещне, че самата борба е част от магията наречена живот – напред и винаги напред, няма да разберете защо отиваме. Това което получаваме от това приключение е чиста радост, а радостта все пак е целта на живота. Ние не живеем за да ядем или печелим пари, а правим това за да се радваме на живота”.
Джон Малъри е видян последно да изчезва в облаците под Еверест в ужасно силна буря. Той е може би първият човек, 30 години преди Едмонд Хилари, покорил най-високия връх на земята. След 75 години безжизненото му тяло е намерено под върха, но думите му още възпламеняват страстта да пътуваме в непознатото.
Ако искате да излезете от зоната си на комфорт, да създадете нови приятелства, не се колебайте и тръгнете насам. От приказката Торес дел Пайне написа Марко Поло.