Иран  цивилизация без аналог

Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято днешна съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран – “страната на Ариите”, която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. Мистиката на източното езичество, смесило се с арийските племена дошли от Сибир, Зороастризмът, култът към Митра и шиитският ислям, спират ежедневния поток от мисли в една точка и ни провокират да задаваме неортодоксални  въпроси. Отговорите  ще Ви изненадат. Елате с нас в древна Персия.

Цена 2298 Евро

Програма

Групата се събира 8 часа на летище София за полет ТК1028. Кацане в Истанбул в 12.35. Свободно време за разходка до центъра на града по желание. Следва полет ТК 884 в 21.10 за Шираз.

Ден1 - София - Истанбул - Шираз

След закуска следва тур на града. Шираз - градът на розите и славеите.

Градът е бил дори столица на страната и заема важно място в културната и история. Тук са гробниците на поетите Хафес и Саади. Посещаваме Eram garden, Nasir-ol-molk Mosque, Hafez mausoleum, Vakil complex и прекрасно декорирания с огледала Aliebnhamzeh - мавзолей на един от 12-те велики имами в шиитския ислям. Нощувка в Шираз. Karim Khan 4*

Ден 2 - Шираз

След закуска потегляме към Персеполис /на 40 км./ - церемониалната столица на Ахаменитите от 550г. до нашата ера. Това е мястото, където всяка пролет на Новруз/ персийската нова година/, са пристигали хора от всички краища на империята, носейки дарове и декларирайки своята преданост към върховният цар. След това минаваме през Некрополис – мястото където са погребани ритуално четирима персийски царе. Пристигаме в Пасаргада– първата столица на Древна Персия, където разглеждаме гробницата на Кир Велики. След пътуване през почти лунен пейзаж, пресичаме пустинята Lut и достигаме Язд - пустинната столица на Иран. Нощувка. Dad Hotel 4*

Ден 3 - Шираз – Персеполис

Целият стар град е под егидата на Юнеско и за това има основателна причина. Векове наред той е бил важна спирка по пътя на коприната и събирал в себе си различни култури, религии и обичаи. След закуска разглеждаме прочутите кули на мълчанието. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта от лешоядите. Именно такова място е Кулата на мълчанието. Традицията е спазвана до средата на миналия век, когато Мохамад Реза Пахлави я забранява. Всеки усеща по своему това място. Язд е древен град. Дори Марко Поло е отбелязал чудесата които е открил там. Той е като музей на открито. Ще посетим храмa на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят. Според тях огънят е необходимият агент на живота. Продължаваме с пешеходна разходка в стария град. Ще минем през историческия площад Amir Chakhmagh и Музея на водата, ще си купим от прочутите местни сладки. Като завършек ще наблюдаваме и мистичните физически упражнения, наречени Зурхане. Те са били забранени от арабите, за да не могат местните персийци да бъдат в добра физическа форма.

( Тази вечер за групата има организирана изненада. Ще разберете на място.)

Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен

Ден 4 - Язд

Сутринта след закуска се отправяме към Чак Чак. Това е най-свещеното място за зороастрийците. Защо е така ще разберете там .Всяка година през юли, хиляди почитатели на тази религия се събират за да засвидетелствуват уважение към подвига на една принцеса. Ще се докоснем до сърцевината на вярващите в Ахурамазда. След това продължаваме към Наин, където ще направим кратък стоп за освежаване, за да достигнем следобяд до Исфахан – перлата на ислямската архитектура и изкуства и още една стара столица. Вечерна разходка в центъра на града.

Нощувка в Sheikh Bahai хотел 4*.

Ден 5 -Язд - Чак Чак - Исфахан

След закуска започва нашата разходка по бисерите на ислямската архитектура. Отправяме към втория по големина площад в света Imam square. Той е неповторимо архитектурно чудо от 17 век. Името му на фарси означава "модел на света". Взорът му е отправен по скоро към небето, отколкото към простосмъртните, които вървят по него. Следва посещение на  джамията Sheikh Lotfollah, съдържаща някои от най-добрите мозайки от 17 век и дворецът Ali Qapu. Накрая ще завършим с пазара, където ще получим обяснение как древните майстори са творили килими и миниатюри. Нощувка в Исфахан.  Sheikh Bahai Hotel 4* 

Ден 6 - Исфахан

Днес ще посетим Арменския квартал и Катедралата Ванк, в двора на която се намира един от малкото в света музеи на Арменския геноцид. Перлата в този квартал е новооткрития музей на музикалните инструменти. Неповторимо преживяване на древността чрез музика. Кратък концерт в музея. Следва Петъчната джамия с нейното уникално разположение и двореца  Chehel Sotoun, известен като двореца с четиридесетте колони и прекрасната си стенна живопис. Посещаваме и работилница, в която се изработват и продават прочутите местни миниатюри, рисувани върху камилска кост. В друга зала ни разказват и показват различни видове персийски килими. Завършваме деня с красивите мостове над река Заянде. Нощувка в Исфахан.  Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

Ден 7 - Исфахан

След закуска тръгваме към Техеран. Отбиваме се по път в Абиане – древно селище, сгушено високо в полите на планината. Там се пазят ревниво древни зороастрийски традиции. Следва кратка спирка  в Кашан и обяд. Там ще посетим дом на богат велможа. Вечерта пристигаме в Техеран. Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

Ден 8- Исфахан -Абиане - Кашан - Техеран

След закуска посещаваме Националния археологически музей с всички уникални артефакти намерени в земите на древна Персия. Следва двореца на последните персийски царе Голестан. Какво е изтокът без своите цветни пазари. Днес ще се докоснем до най-големия такъв. Ще имате свободно време за да се загубите в него. Да си купите фурми, шафран и масла от всякакви ядки.

Нощувка в Техеран. Enghlab Hotel 4*

Ден 9 - Техеран

След закуска ще посетим двореца Ниаваран. Следва посещение на кулата Милад за прощална гледка отвисоко към 13 милионния град. Има нещо символично в раздялата със столицата на Иран при паметникът Азади (името означава „свобода“).

Нощувка в Техеран. Enghlab Hotel 4*

Ден 10 - Техеран

В 2.00 трансфер до Tehran International airport за полет обратно към България с Турски Авиолинии, полет ТК873 в 4.55. Кацане в Истанбул в 7.45. Продължаваме за София с ТК1027 9.00 и кацаме в София в 9.20 местно време.

Край на програмата.

Ден 11 - Техеран – София

Предимства на програмата

 • Осми пореден подобрен тур по този маршрут с отработени всички детайли на място.
 • Отличен гид, запознат в дълбочина с Източните религии и култури.
 • Местен гид, работещ постоянно с нашите групи.
 • 4 звездни хотели, проверени многократно на място.
 • Изхранване в проверени ресторанти с местно меню.
 • Групата се обслужва от един автобус и местен гид по време на целия тур.
 • Самолетни билети по програмата с включени летищни такси;
 • 10 нощувки в 4 звезден хотел;
 • Пълно изхранване по време на програмата; 1 бр. бутилирана вода ежедневно по време на пътуването;
 • Местен гид по време на тура, с опит при водене на български групи;
 • Транспорт с климатизиран автобус;
 • Входни такси за всички забележителности включени в програмата;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 евро;
 • Опитен български гид, с няколко тура в „Страна на Ариите“;
 • Бакшиш за местния шофьор и гид;
 • Виза – 50 евро (таксата подлежи на препотвърждение).
 • Лични разходи
 • Доплащане за единично настаняване-380 евро

Важна информация

 • Очакваме всеки момент отваряне на границите за туристи, след което ще знаем какви са конкретните изисквания на страната (ваксина, PCR тест или двете);
 • Минимален брой туристи: 12;
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 10 дни преди тръгването;
 • Начин на плащане:  пълно плащане – преди тръгване.
 • ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни
  причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 • Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“  съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗД Евроинс“ АД с адрес – гр. София, бул. „ Христофор Колумб“ 43.
  Номер на застрахователната полица за сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” – 19 268 1315 0000672078 до 22.10.2020г.
 • Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

а) от момента на записване до 90 дни преди пътуването – без неустойка
б) от 90 дни до 60 дни преди пътуването – стойността на депозита
в) от 59 дни до деня на пътуването 100% сумата по резервация

 • Дигитална паспортна цветна снимки – 4*6 см.
 • Попълнен визов формуляр.
 • Цветно сканирано копие на международен паспорт валиден минимум 6 месеца от датата на връщане; в паспорта не трябва да има печат от влизане в Израел. От октомври 2018 г. визите са електронни; печат за влизане в страната не се поставя в паспорта.

Забележка:

 • Последователността на посещаваните обекти по програмата може да бъде променяна.

Няма въведена актуална  информация.