Иран  цивилизация без аналог

Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято днешна съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран – “страната на Ариите”, която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. Мистиката на източното езичество, смесило се с арийските племена дошли от Сибир, Зороастризмът, култът към Митра и шиитският ислям, спират ежедневния поток от мисли в една точка и ни провокират да задаваме неортодоксални  въпроси. Отговорите  ще Ви изненадат. Елате с нас в древна Персия.

Програма

Тръгваме от София за Шираз с Турски авиолинии. Очаквайте повече информация за полетите

Ден1 - София – Шираз

Пристигаме в Шираз рано сутринта в 02:05ч. След уреждане на визови формалности ни посреща гид от фирмата партньор. Трансфер до хотела и време за почивка. След закуска следва тур на града.
Градът е бил дори столица на страната и заема важно място в културната и история. Тук са гробниците  на поетите Хафес и Саади. Посещаваме  Eram garden, Nasir-ol-molk Mosque, Hafez mausoleum, Vakil complex и прекрасно декорирания с огледала  Aliebnhamzeh - мавзолей на един от 12-те велики имами в шиитския ислям. Нощувка в Шираз. Karim Khan 4* или подобен.

Ден 2 - Шираз

След закуска потегляме към Персеполис /на 40 км./ -  церемониалната столица на  Ахаменитите от  550г. до нашата ера. След това минаваме през Некрополис – мястото където са погребани ритуално четирима персийски царе. Пристигаме в Пасаргад – първата столица на Древна Персия, където разглеждаме гробницата на Кир Велики. След пътуване през почти лунен пейзаж, пресичаме пустинята Lut и достигаме ZeinAldin Caravansaray, място, спиращо дъха в средата на пустинята. Миг след като влезете в него, усещате историята с всички сетива. Собствениците са свършили прекрасна работа, запазвайки духа, който е витаел по пътя на коприната. Помещението за вечеря е в стил приказките от Хиляда и една нощ. Навсякъде има килими и различни произведения на древните майстори. Тук ще спите почти на земята, както са  правили древните пътници по това жизненоважно трасе между Изтока и Запада. По желание може да ви бъде осигурен и телескоп, за да наблюдавате звездното небе, което в центъра на пустинята е като приказка. Нощувка - ZeinAldin Caravansaray.

Ден 3 - Шираз – Персеполис – Некрополис - Пасаргад – ZeinAldin Caravansaray в средата на пустинята

След закуска се отправяме към Язд и разглеждаме прочутите кули на мълчанието. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта  от лешоядите. Именно такова място е Кулата на мълчанието. Традицията е спазвана до средата на миналия век, когато Мохамад Реза Пахлави я забранява. След това се отправяме към местността Чак Чак. Това е световният център на всички поклонници на Зороастризма. Те се събират там веднъж годишно на 31 юли и съпреживяват своята древна религия. Церемонията много прилича на дъновистката такава, провеждана ежегодно на Рилските езера. Явна е приликата и приемствеността между двете. Ще имате свободно време за да се слеете с вечността, бидейки на това свято място.
Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен

Ден 4 - ZeinAldin Caravansaray - Язд

Язд е много древен град. Дори Марко Поло е отбелязал чудесата  които е открил там. Той е като музей на открито. Ще посетим храмa на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят. Според тях огънят е необходимият агент на живота. Продължаваме с пешеходна разходка в стария град. Ще минем през историческия площад и Музея на водата, ще си купим от прочутите местни сладки. Като завършек ще видим и мистичните физически упражнения, наречени Зурхане. Те са били забранени от арабите, за да не могат местните персийци да бъдат в добра физическа форма.

( Тази вечер за групата има организирана изненада. Ще бъде разкрита малко преди да пристигнем там).

Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен

Ден 5 -Язд

Сутринта след закуска  се отправяме към Исфахан – перлата на ислямската архитектура и изкуства и още една стара столица. Пристигаме и веднага се отправяме към втория по големина площад в света Imam square. Той е неповторимо архитектурно чудо от 17 век. Името му на фарси означава "модел на света". Взорът му е отправен по скоро към небето, отколкото към простосмъртните, които вървят по него. Следва посещение на  джамията Sheikh Lotfollah, съдържаща някои от най-добрите мозайки от 17 век. Накрая ще завършим с пазара, където ще получим обяснение как древните майстори са творили килими и миниатюри. Нощувка в Исфахан.  Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

Ден 6 - Язд – Исфахан

Днес ще посетим Арменския квартал и Катедралата Ванк, в двора на която се намира един от малкото в света музеи на Арменския геноцид. Перлата в този квартал е новооткрития музей на музикалните инструменти. Неповторимо преживяване на древността чрез музика. Кратък концерт в музея. Следва Петъчната джамия с нейното уникално разположение и двореца  Chehel Sotoun, известен като двореца с четиридесетте колони и прекрасната си стенна живопис. Посещаваме и работилница, в която се изработват и продават прочутите местни миниатюри, рисувани върху камилска кост. В друга зала ни разказват и показват различни видове персийски килими. Завършваме деня с красивите мостове над река Заянде. Нощувка в Исфахан.  Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

Ден 7 - Исфахан

След закуска тръгваме към Техеран. Отбиваме се по път в Абиане – древно селище, сгушено високо в полите на планината. Там се пазят ревниво древни зороастрийски традиции. Следва кратка спирка  в Кашан и обяд. Там ще посетим дом на богат велможа. Вечерта пристигаме в Техеран. Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

Ден 8 - Исфахан – Техеран

След закуска посещаваме Националния исторически музей. Ще посетим музея на бижутата и скъпоценните камъни, намиращ се в трезора на Националната банка. След това ще разгледаме музея на керамиката и стъклото. Свободно време, за да се загубите в 13-милионния Техеран.
Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

Ден 9 - Техеран

След закуска ще посетим двореца Ниаваран. Следва посещение на кулата Милад и паметникът Азади (името означава „свобода“). Ще посетим и дворецът на иранските царе/шахове/ Голестан. Накрая завършваме деня с централния пазар – най-големия в тази част на Средния Изток.
Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

Ден 10 - Техеран

Свободно време преди обяд. Следва трансфер до Tehran International airport за полет обратно към България с Турски Авиолинии.

Край на програмата.

Ден 11 - Техеран – София

Предимства на програмата

 • Осми пореден подобрен тур по този маршрут с отработени всички детайли на място.
 • Отличен гид, запознат в дълбочина с Източните религии и култури.
 • Местен гид, работещ постоянно с нашите групи.
 • 4 звездни хотели, проверени многократно на място.
 • Изхранване в проверени ресторанти с местно меню.
 • Групата се обслужва от един автобус и местен гид по време на целия тур.
 • Самолетни билети по програмата с включени летищни такси;
 • 9 нощувки в 4 звезден хотел;
 • 1 нощувка в Кервансарай (с общ санитарен възел);
 • Изхранване по време на програмата – закуски, обяди и вечери, в Техеран – само закуски и вечери; бутилирана вода по време на пътуването;
 • Местен гид по време на тура, с опит при водене на български групи;
 • Транспорт с климатизиран автобус;
 • Входни такси за всички забележителности включени в програмата;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 евро;
 • Опитен български гид, с няколко тура в „Страна на Ариите“;
 • Бакшиш за местния шофьор и гид;
 • Виза – 85 евро за притежатели на български паспорт (таксата подлежи на препотвърждение; Космос Травел оказва съдействие за попълване на документите).
 • Лични разходи

Важна информация

 • Минимален брой туристи: 15
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването.
 • Начин на плащане: депозит при записване – 1500 лева и окончателно плащане – 60 дни преди тръгването.
 • ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни
  причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 • Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“  съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗД Евроинс“ АД с адрес – гр. София, бул. „ Христофор Колумб“ 43.
  Номер на застрахователната полица за сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” – 19 268 1315 0000672078 до 22.10.2020г.
 • Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

а) от момента на записване до 90 дни преди пътуването – без неустойка
б) от 90 дни до 60 дни преди пътуването – стойността на депозита
в) от 59 дни до деня на пътуването 100% сумата по резервация

 • Дигитална паспортна цветна снимки – 4*6 см.
 • Попълнен визов формуляр.
 • Цветно сканирано копие на международен паспорт валиден минимум 6 месеца от датата на връщане; в паспорта не трябва да има печат от влизане в Израел. От октомври 2018 г. визите са електронни; печат за влизане в страната не се поставя в паспорта.

Забележка:

 • Последователността на посещаваните обекти по програмата може да бъде променяна.

Няма въведена актуална  информация.